© Perspective.brussels | Een afbeelding uit een aanvraag voor een schoolcontract.

Eerste schoolcontracten toegewezen: negen Brusselse scholen krijgen 10 miljoen euro

Heleen Debeuckelaere
© BRUZZ
05/12/2019

De eerste schoolcontracten voor scholen in kwetsbare wijken zijn officieel toegewezen. Het gewest geeft 10 miljoen euro aan negen scholen, waarvan drie deel van het Nederlandstalige net, die “allemaal leerlingen hebben die afkomstig zijn uit een kansarme omgeving en binnen een Zone voor Stedelijke Herwaardering vallen”.

Eind november 2017 keurde de Brusselse regering al een eerste reeks investeringen goed. Waarop vier scholen werden gekozen voor een proefproject, waaronder het Nederlandstalige Klavertje Vier in de Noordwijk.

De contracten moeten functioneren zoals een wijkcontract, maar dan om de band tussen scholen en hun omgeving te versterken. Zo was een van de proefprojecten de bouw van een zijingang van de sportzaal, zodat mensen in de buurt na de schooluren kunnen gebruik maken van de zalen. Het is de bedoeling om armoede, vooral kinderarmoede, breder aan te pakken. Het geld mag niet dienen voor onderwijs op zich, want dat is geen bevoegdheid van het Gewest.

Een van de geselecteerde scholen is het Marius Renard instituut in Kuregem, die dit jaar 100 jaar bestaat. Onder de Nederlandstalige selecties vallen bijvoorbeeld het Sint-Pieterscollege in Jette en Sint-Ursula in Laken. Zij zullen worden bijgestaan door de schooldienst van Perspective, het planningsbureau van het Gewest.

Controverse

“Het Gewest trekt 5 miljoen euro uit per jaar voor de komende 5 jaar voor de schoolcontracten,” aldus woordvoerster van bevoegd minister Rudi Vervoort (PS). “De negen scholen die nu werden geselecteerd, krijgen met 10 miljoen over 5 jaar daar het leeuwendeel van. Omdat het hier echt over kansarme scholen en omgevingen gaat."

De schoolcontracten zijn controversieel. Zo gaf het Vlaams Komitee voor Brussel al aan dat zij een verzoekschrift over de contracten voor het Grondwettelijk Hof aan het voorbereiden zijn om “de Brusselse overschrijding van bevoegdheden tegen te houden”. Ook de NV-A is de plannen niet genegen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Onderwijs, Rudi Vervoort, schoolcontracten, Marius Renard

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni