| Gemeentelijke basisschool De Vijvers in Anderlecht.

Brusselse scholen worden opengesteld voor de wijk

© Belga
30/04/2019

Het Brussels Parlement heeft dinsdag een ontwerp van ordonnantie goedgekeurd dat het schoolcontract invoert. N-VA en Vlaams Belang stemden tegen en er was één onthouding van PVDA.

Het Schoolcontract heeft tot doel de school open te stellen voor de wijk door de buurtbewoners de kans te bieden de schoolinfrastructuur - toneel- en sportzalen, refters, speeltuinen - buiten de schooluren te gebruiken. Het gewest kan investeren in scholen met een imagoprobleem waardoor ze het moeilijk hebben om leerlingen aan te trekken.

Tenslotte kan het aangename karakter van de wijk versterkt worden door socio-economische acties en het herdefiniëren van de openbare ruimten. Voor de N-VA is de ordonnantie ongrondwettelijk omdat er sprake is van bevoegdheidsoverschrijding. Het zijn de gemeenschappen die bevoegd zijn voor onderwijs en niet het gewest, benadrukte Liesbet Dhaene.

"De Franse gemeenschap neemt haar verantwoordelijkheid niet op en schuift de kosten door naar het gewest", vond ze. Het principe van het Schoolcontract is volgens Dhaene wel goed. Het gaat om een kopie van de 'brede scholen' die al lang in Vlaanderen bestaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , school , scholen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni