Anderlechtse vijvers: volksverhuizing en cyanobacterie

De eenden werden naar een ander park van Leefmilieu Brussel gebracht.

Voor baggerwerken in de vijver van het Astridpark in Anderlecht zijn de vissen uit die poel allemaal gedwongen verhuisd. Vorige week zijn de eenden en schildpadden ook naar een andere waterplas in het gewest getransporteerd. In het naburige Vijverpark legde een 40-tal vissen dan weer het loodje door een besmetting met de cyanobacterie.

Bij de renovatiewerken in het Astridpark hoort ook een grote schoonmaak van de vijver. Om de modder in die poel te kunnen weghalen, is het waterpeil verlaagd.

De eenden en schildpadden zijn vorige week al naar de gewestelijke waterplas in het Anderlechtse Pede verhuisd. Dat gebeurde met de hulp van dierenartsen uit Anderlecht en het Koninklijk Belgisch Verbond voor de Bescherming van de Vogels.

Cyanobacterie

Voor de vissen ligt zo'n verhuis moeilijker. Deze week zijn alle vissen uit de waterplas in het Astridpark weggehaald, maar de vijf vijvers in Pede kampen zelf ook allemaal met redelijk veel slib. Een deel is daarom verhuisd naar de vijver van de Koninklijke Visserij in Watermaal-Bosvoorde, maar de meeste zijn aan een professionele visser gegeven, vertelt Renaud Bocquet van Leefmilieu Brussel.

"Momenteel is er geen plan om de vissen opnieuw in de poel in het Astridpark te plaatsen. We gaan moeten afwachten hoe snel we de modder eruit kunnen halen." Nu de vijver leeg is, kan het slib opdrogen zodat het in september kan worden verwijderd. Later volgen nog verdere baggerwerken.

In Anderlecht hebben veel vijvers afgezien door de hittegolf. In het Vijverpark zijn zelfs een 40-tal vissen gestorven door de cyanobacterie. Leefmilieu Brussel laat weten dat in geen enkele andere Brusselse waterplas dieren het loodje hebben gelegd door de cyanobacterie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?