14 februari 2019, Albert II-laan: start van de zesde opeenvolgende donderdagse klimaatmars van Youth for Climate

| (archiefbeeld)

Anuna De Wever: 'Distantiëren ons volledig van de relschoppers'

© Belga
31/03/2019

De gewelddadige actie van de "gele hesjes" was een smet op de derde grote klimaatmars in Brussel. De organisatoren van Rise for Climate en ook Anuna De Wever betreuren het voorval.

Het voorval gebeurde ongeveer halfweg de klimaatmars toen de "gele hesjes" zich van de menigte afscheidden en in de Wetstraat enkele ruiten ingooiden en de gebouwen met graffiti besmeurden. De 8.000 klimaatbetogers werden door het voorval even opgehouden in de Wetstraat, maar nadien verliep de mars zonder incidenten.

"Dat was niet fijn. Het is jammer dat er herrieschoppers dingen komen beschadigen, want wij hebben altijd heel propere en vreedzame marsen gehouden. We toonden allemaal een vredeteken en distantieren ons er volledig van", zegt Anuna De Wever.

'Politie heeft zijn werk gedaan'

De organisatoren zijn blij dat het probleem snel verholpen werd. Eerder stapten er ook al gele hesjes mee in de klimaatmarsen, maar die waren altijd vreedzaam. "De politie heeft zijn werk gedaan en heeft hen kunnen wegdrijven. Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen bij onze betogers. Dat is positief", zegt Kim Lê Quang van Rise for Climate.

De strijd van de klimaatbetogers wordt intussen voortgezet, ondanks het feit dat de herziening van grondwetsartikel 7bis donderdag niet werd goedgekeurd in het parlement. "Dat was erg teleurstellend. Daarom blijven mensen ook op straat komen. De politici moeten beseffen dat hoe minder zij doen, hoe meer wij doen. Ik hoop echt uit de grond van mijn hart dat we niet genegeerd worden. We blijven op straat komen en dat is democratie", zegt De Wever.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Milieu, klimaatbetoging, klimaatmars

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni