| Phenix redt 75.000 maaltijden van de vuilnisbak

App tegen voedselverspilling redt 75.000 maaltijden van de vuilnisbak in Brussel

HS
© BRUZZ
04/03/2022

Sinds juni 2021 heeft de app tegen voedselverspilling Phenix 75.000 maaltijden weten te redden in Brussel. Die zouden anders weggegooid zijn. Dit jaar mikt het bedrijf op minstens 100.000 maaltijden.

Van alle voeding die wordt geproduceerd wordt ongeveer een derde weggegooid. Wereldwijd komt dat uit op 750 miljard euro dat verloren gaat aan voedselverspilling. De verspilling gebeurt niet alleen bij mensen thuis, maar ook in de toeleveringsketen. Phenix probeert die verspilling terug te dringen.

Phenix is sinds 2019 actief bezig met de strijd tegen voedselverspilling, maar zette pas in juni 2021 haar eerste stappen in Brussel. Via de app kunnen consumenten het onverkochte voedsel van lokale supermarkten, restaurants en bakkers voor een verlaagde prijs aankopen. Zo worden perfect eetbare maaltijden van de vuilnisbak gered, en kunnen gebruikers van een goedkope maaltijd genieten. Op die manier werden sinds juni vorig jaar 75.000 maaltijden gered, meldt het bedrijf in een persbericht.

Dit is volgens het bedrijf goed voor een besparing van 127.000 kg CO2 of ongeveer 127 vliegtuigreizen van Brussel naar New York.

de_phenix_app.png

| De Phenix app

“Met onze app willen we niet alleen voedselverspilling tegengaan, maar ook mensen extra koopkracht geven. De app slaat overduidelijk aan want vandaag zijn er al zo’n 35.000 Phenix-gebruikers in Brussel,” aldus Valérie Gorreux, woordvoerder van Phenix België.

Samenwerkingen

Momenteel bieden zo’n 300 Brusselse winkeliers hun onverkochte producten aan via de Phenix-app. Het doel is om met nog meer Belgische steden en winkels samen te werken. Een van de meest enthousiaste gebruikers is Christophe Doseray van Boulangerie des Tanneurs in Brussel.

“Samenwerken met Phenix heeft alleen maar voordelen met zich meegebracht. We hebben in totaal minstens 500 onverkochte maaltijden kunnen verkopen. Zo verloren we geen geld en hebben we niets moeten weggooien." Ook op commercieel vlak is deze samenwerking nuttig geweest, meent hij. "Veel nieuwe klanten hebben ons via de app ontdekt. Bijna 50% van het inkomen van de afgelopen maanden komt van nieuwe klanten”.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni