App waarschuwt voor slechte lucht

© Isidro López-Arcos
| "De Brusselaars kunnen in geval van een pollutiepiek kiezen voor een andere verplaatsingswijze of ze kunnen fysieke inspanningen vermijden."

Brusselaars kunnen voortaan via een melding op hun smartphone weten wanneer de lucht sterk vervuild is. Via de applicatie 'Brussels Air' brengt het Brussels Geweest hen op de hoogte van pollutiepieken.

Minister van Leefmilieu en Levenskwaliteit Céline Fremault (CDH) lanceerde de app om de Brusselaars beter te kunnen waarschuwen voor hoge concentraties aan schadelijke stoffen.

Woensdag werden de Brusselaars geconfronteerd met hoge dosissen fijn stof. Gevaarlijk, zo oordeelt het gewest. "Sommige verontreinigende stoffen, vooral uit het autoverkeer, hebben immers een negatieve invloed op onze gezondheid", verklaart Fremault.

De applicatie moet daarom sneller informatie overbrengen wanneer de normen overschreden worden en geeft bovendien extra informatie, tips en do's-and-don'ts. Gebruikers kunnen de luchtkwaliteit ook in real time opvolgen.

"Met perfecte kennis van zaken kunnen de Brusselaars dan de voorkeur geven aan alternatieve verplaatsingswijzen of afzien van bepaalde fysieke inspanningen", aldus de minister. Ze onderstreept dat de luchtkwaliteit "duidelijk verbeterd is", maar beseft tegelijkertijd dat er nog veel werk is.

Brussels Air is een aanvulling op de website luchtkwaliteit.brussels en het gratis sms- of mailwaarschuwingssysteem.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?