Auto's op gas of elektriciteit? De meningen zijn verdeeld

© PhotoNews

Aardgasnetbeheerder Fluxys raadt Brussel aan meer in te zetten op wagens die op CNG (aardgas) rijden, om zo de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. Greenpeace is niet akkoord en vindt dat de toekomst van milieuvriendelijke auto's ligt bij de elektrische wagens.

In de strijd tegen de slechte luchtkwaliteit in Brussel, raadt Fluxys de stad aan te investeren in wagens die op CNG of aardgas rijden. Deze voertuigen zijn een pak mileuvriendelijker dan wagens die op diesel of benzine rijden. In L'Echo wijst Fluxys op de verschillende voordelen van aardgas: het stoot minder fijn stof stikstofdioxyde en CO2 uit en het is goedkoper dan diesel en benzine.

Met de lage-emissiezone en een dieselban in de pijplijn, ziet Fluxys wagens op CNG dan ook als de ideale vervanger. Maar de stad is er nog niet klaar voor. In heel Brussel is er slechts één tankstation dat CNG aanbiedt. Daarnaast is ook niet iedereen te vinden voor het idee.

'Moeten verder durven kijken'

Joeri Thijs, expert mobiliteit en luchtkwaliteit bij Greenpeace, laat bij BRUZZ weten hoe zij tegenover het idee staan om meer te gaan investeren in CNG. "Vandaag is het geen goed idee meer om vol in te zetten op de uitbreiding van CNG-infrastructuur. Er is inderdaad winst op vlak van lokale luchtkwaliteit in vergelijking met wagens die op diesel of benzine rijden, maar we moeten ook verder durven kijken en aan de klimaatdoelstellingen denken."

Thijs meent dat de afspraken die gemaakt zijn op de klimaattop in Parijs niet kunnen worden nageleefd als de transportsector eerst nog voor een groot deel wordt omgeschakeld naar gas en dan pas naar elektriciteit. Die tussenfase zou louter een verloren investering zijn.

Elektrische wagens zouden zowel op korte als op langere termijn een betere oplossing zijn. Op vlak van luchtkwaliteit is de winst bij elektrische wagens nog groter dan bij wagens op CNG en op vlak van klimaat zijn elektrische wagens ook beter, want aardgas is nog altijd een fossiele brandstof die schadelijke stoffen met zich meebrengt.

Luchtkwaliteit

De Brusselse luchtkwaliteit is niet meer uit de actualiteit weg te branden. Het Gewest is al meermaals door Europa op het matje geroepen, maar de concentratie stikstofdioxide is recent weer gestegen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?