© Google Streetview | Het Scherdemaalpark.

Bejaarde populieren in Anderlecht moeten gekapt worden

TRO
© BRUZZ
13/02/2020

Zo'n elf procent van de bomen in Anderlechtse parken is niet meer gezond. "Veel van de populieren die in de jaren 60 en 70 gepland zijn, lopen tegen het einde van hun levensduur."

In opdracht van de gemeente Anderlecht onderzocht een extern bureau nagenoeg alle bomen in Anderlechtse parken: zo'n 3750 in totaal. "Ze zijn ter plaatse gegaan en hebben van iedere boom afzonderlijk de gezondheidstoestand vastgesteld', aldus Anderlechts schepen van Groene Ruimte Allan Neuzy (Ecolo). Bomen aan straten of op andere plaatsen werden niet meegenomen in het onderzoek.

Opvallend: ongeveer 11 procent van de Anderlechtse bomen blijkt gezondheidsproblemen te hebben en vormt een potentieel gevaar voor bezoekers van de parken of omwonenden. "Of dat veel is of niet, vergeleken met andere Brusselse gemeentes, weet ik niet", zegt Neuzy. "Wij zijn de enige die zo'n grootschalig onderzoek hebben laten uitvoeren." Neuzy heeft wel een verklaring voor de 331 zieke bomen: "In de jaren 60 en 70 zijn veel populieren geplant in onze gemeente. Die lopen nu allemaal tegen het einde van hun levensduur."

Het Scherdemaalpark blijkt momenteel een soort rusthuis voor bomen, met 90 ongezonde populieren die allemaal nog dit jaar gekapt en vervangen zullen worden.

Storm Ciara

Voor zover Neuzy weet, hebben alle zieke bomen storm Ciara overleefd. "We hebben voorlopig enkel melding gekregen van 11 bomen die zich niet in parken, maar op andere plaatsen bevinden, die gesneuveld zijn in onze gemeente."

De ongezonde bomen moeten, wanneer zij een acuut gevaar vormen, beveiligd worden. Geval per geval wordt bepaald wat de beste oplossing is. "Mensen die onstabiele bomen zien, kunnen de gemeente contacteren. Wij zullen zo snel mogelijk ter plaatse komen om de situatie te beoordelen en actie te ondernemen", aldus Neuzy.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Milieu, populier, scherdemaalpark, Allan Neuzy

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni