Bellot: 'Oplossing voor geluidshinder zal niet via rechtbank komen'

© Didier Lebrun / Photonews

De oplossing voor het dossier van de geluidshinder rond Brussels Airport zal er niet via de rechter komen, het moet gaan om een globale oplossing. Dat zegt federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) in een reactie op een nieuwe juridische uitspraak waarin de Belgische Staat dwangsommen riskeert als ze de vliegroutes niet aanpast.

Volgens een Nederlandstalige Brusselse rechter moet de federale regering dwangsommen ophoesten als ze de vliegroutes boven de Noordrand van Brussel niet aanpast. De regering krijgt daarvoor 90 weken de tijd. Gebeurt dat niet, dan riskeert de staat een dwangsom van 50.000 euro per inbreuk.

De rechter gaat nog verder en oordeelt dat er uiterlijk tegen 17 september ook een staten-generaal over het dossier moet georganiseerd worden. Het is de zoveelste juridische uitspraak in het netelige en geladen luchthavendossier.

Het dossier wordt bovendien nog bemoeilijkt omdat de rechters elkaar al eens durven tegenspreken. Zo was er bijvoorbeeld in juli vorig jaar een andere rechter die oordeelde dat er minder vluchten boven de hoofdstad mochten zijn.

Bellot wijst naar iedereen

"De oplossing zal niet via de rechtbank komen, maar via een globaal plan met daarin verschillende operationele elementen", zo zegt MR-minister Bellot in een reactie. Maar om tot zo'n globale oplossing te komen moeten alle betrokkenen, gaande van de verschillende regeringen tot de controlediensten, de werkgevers, vakbonden en ook de omwonenden bereid zijn om die gemeenschappelijke oplossing te steunen.

Maar volgens Bellot is er verdeeldheid. Zo zitten niet alle werkgevers op dezelfde lijn en zijn ook de vakbonden volgens hem verdeeld. Bellot doet daarom een oproep aan alle betrokkenen om mee te werken aan een globale oplossing.

Fremault wijst naar Bellot

Dat Bellot nog zijn werk zal hebben om de neuzen in dezelfde richting te krijgen, bewijst de reactie van Brussels minister Céline Fremault (cdH). Volgens haar toont de nieuwe juridische uitspraak de "federale inertie" aan en is het een bewijs van het "slechte beheer" van het luchtvaartdossier. Volgens de cdH-minister is de federale regering "niet in staat een oplossing te vinden".

"Het is helaas opnieuw een rechtbank die het beleid moet pushen om te zoeken naar een structurele oplossing", aldus Fremault. Fremault gaat nog een stapje verder. "Het is finaal de federale overheid zelf die de luchthaven en haar economische belang voor alle regio's in gevaar brengt door de situatie te laten verslechteren. Die situatie dreigt onhoudbaar te worden als de federale overheid de stier niet bij de hoorns pakt en zorgt voor een structurele en stabiele oplossing".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?