The Bike Project helpt steeds meer werknemers op de fiets

© Belgaimage

Leefmilieu Brussel organiseert ook dit jaar ‘The Bike Project’. Het initiatief begeleidt Brusselse ondernemingen en organisaties kosteloos bij de promotie van de fiets voor woon-werkverkeer. Fietsen is dan ook populairder dan ooit. Met een toename van 9% is de fiets het vervoersmiddel dat in 2020 de grootste vooruitgang heeft geboekt.

Elf organisaties werden geselecteerd om deel te nemen aan het project in 2021. “Het is opvallend dat vooral veel publieke instellingen willen deelnemen”, vertelt Sarah Hollander van Leefmilieu Brussel. "In het algemeen gaat het over organisaties die meer dan 100 mensen tewerkstellen en die dus verplicht zijn om een Bedrijfsvervoerplan op te stellen."

De geselecteerde werkgevers worden tien maanden lang bijgestaan door een deskundige bij de ontwikkeling van een fietsbeleid. Daarbij zetten ze samen acties op om het fietsgebruik te stimuleren. “Het hoogtepunt van het project zijn de twee weken waarin werknemers fietsen mogen testen.” Het afgelopen jaar namen negen ondernemingen deel aan het project. 84 procent van de deelnemende werknemers gaf aan na die twee weken durende testfase overtuigd te zijn van de fiets als vervoersmiddel in een grootstad.

Achtste editie

Sinds de lancering van het project in 2014 werden al 67 organisaties professioneel begeleid. Dat komt overeen met bijna 9000 werknemers die deelnamen aan ‘The Bike Project’. Leefmilieu Brussel geeft aan dat ongeveer 16 procent van de deelnemers de fiets nu nog steeds gebruikt als voornaamste vervoersmiddel. “In de toekomst hopen we de actie ook te kunnen uitbreiden naar kleinere bedrijven”, sluit Hollander af.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?