© Kevin Vandenpanhuyzen. | Zaterdagmiddag tekenen tientallen buurtbewoners present onder een deugddoende zon voor een herdenking van de gevallen vijgenboom.

Bomenkap in gemeenschapstuin Thurn & Taxis krijgt mogelijk nog staartje

KVDP
© BRUZZ
16/02/2021

In de gemeenschapstuin aan Thurn & Taxis zijn op 3 februari enkele tientallen bomen gekapt, waaronder de grootste vijgenboom van Brussel. Een extern bedrijf zou verantwoordelijk zijn voor de kap, en had er geen toestemming voor gekregen.

In totaal werden zestig fruitbomen en -hagen gekapt in de gemeenschapstuin aan Thurn & Taxis. Volgens het collectief van de gemeenschapstuin werden de bomen gekapt door een bedrijf dat een muur deelt met de tuin, maar zonder toestemming of aanvraag.

“Ook Extensa, de eigenaar van de grond waarmee we een conventie hebben, werd verrast”, zei een buurtbewoonster en lid van het collectief. “Extensa heeft al klacht ingediend. Als de eigenaar niets deed, zouden wij het wel doen.” Leefmilieu Brussel bevestigt dat het een klacht heeft ontvangen. “Maar het gaat niet om onze bevoegdheid, omdat de bomen niet gekapt zijn in een natuurgebied of binnen het broedseizoen”, aldus woordvoerster Pascale Hourman.

Leefmilieu Brussel verwees door naar Urban.brussels, dat op de hoogte werd gebracht door Extensa. “De politie of Urban.brussels zal ter plaatse gaan om een pv op te stellen. Die pv zal naar het parket worden doorgestuurd”, legt de woordvoerder van bevoegd staatssecretaris Pascal Smet (One.brussels-SP.A) uit. “Het parket kan dan overgaan tot actie en de initiatiefnemer van de bomenkap een boete opleggen.”

Als het parket niet overgaat tot actie, kan het gewestelijk agentschap Urban.brussels 45 dagen later zelf nog een boete opleggen. “Los van de boete kan Extensa zich burgerlijke partij stellen en een schadevergoeding eisen.”

Merkwaardige boom

Natagora, de Franstalige tegenhanger van Natuurpunt, heeft het over een “bijzonder dossier.” “Om bomen met een bepaalde grootte te kappen heb je een vergunning nodig. Maar het gaat hier om een bomenkap door een particulier op een eigendom van iemand anders. Dat is bijzonder”, zegt Amandine Tiberghien van de Brusselse afdeling van Natagora.

Bovendien werd ook een boom gekapt die op de Brusselse lijst van merkwaardige bomen staat, de grootste vijgenboom van Brussel. “Ook daar is een aanvraag voor nodig, en het zou me verbazen dat daar een vergunning voor is gegeven”, gaat Tiberghien verder. Volgens de buurtbewoners werden de bomen gekapt omdat ze het zicht van bewakingscamera’s belemmerden. “Maar dan zou snoeien moeten volstaan”, klinkt het bij Natagora.

Volgens de natuurorganisatie worden bomen wel vaker illegaal gekapt, vooral in deze periode van het jaar, al is dat soms ook uit onwetendheid. “De Brusselse regelgeving rond bomen kappen biedt meer bescherming dan bijvoorbeeld in Wallonië, maar hier zitten we met een institutionele lasagne. Wat een bomenkap betreft, moet je soms bij verschillende administraties aankloppen”, zegt Tiberghien. “Dat maakt het niet altijd even duidelijk, vooral als je met onderaannemers in zee gaat die het niet gewoon zijn om in Brussel te werken.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni