Zondag 17 maart 2024: omgehakte bomen op de Lakenveldsquare in Sint-jans-Molenbeek.

| Op de Lakenveldsquare in Sint-jans-Molenbeek werden vrijdag twee hoge bomen gerooid.

Bomen op Lakenveldsquare gekapt zonder vergunning

HUB
© BRUZZ
19/03/2024

Op de Lakenveldsquare rooide de aannemer die het plein heraanlegt vrijdag twee hoge bomen op vraag van de gemeentediensten. Een vergunning was er niet en de bevoegde schepen Saliha Raiss (Vooruit) was niet op de hoogte. “De procedure is niet gevolgd,” zegt ze.

De Lakenveldsquare wordt momenteel volledig heraangelegd. Landschapsarchitect Bas Smets tekende het ontwerp. Het pleintje krijgt onder meer een dubbele toegang tot het park van Thurn&Taxis. In de afgeleverde vergunning staat dat de mooie, hoge bomen op het plein behouden blijven.

Groot was dan ook de ontzetting van de buurtbewoners toen ze afgelopen vrijdag constateerden dat twee bomen gerooid waren. “De werklui ter plaatse zeiden dat de bomenkap in opdracht van de gemeente gebeurde omdat de bomen beschadigd waren en een gevaar zouden vormen voor spelende kinderen,” zegt buurtbewoner Thomas Devos. “Enkele bomen op het Lakenveldplein liepen een paar jaar geleden inderdaad een beschadiging op aan de schors door vandalisme, maar ze hebben zich goed hersteld en stonden ook dit jaar al helemaal in de knop.”

'Geen fytosanitair rapport'

Vreemd dus. Dat vindt ook de Molenbeekse schepen van Openbare Werken Saliha Raiss. “Dit was niet gepland,” zegt ze. “Blijkbaar liet de aannemer aan mijn diensten weten dat de bomen ziek leken, waarna contact werd opgenomen met onze groendienst. Die is ter plekke gaan kijken en constateerde dat de bomen zwaar ziek en gevaarlijk waren en best zo snel mogelijk uit de grond werden gehaald. De aannemer kreeg de opdracht ze meteen te vellen. Maar dit is gebeurd zonder vergunning, zonder voorafgaandelijk fytosanitair rapport en zonder dat ik op de hoogte werd gebracht. Ik ben dan ook verontwaardigd.”

Raiss heeft de groendienst alsnog om een fytosanitair rapport gevraagd. “Ik wil zeker zijn dat de bomen ziek waren.” Vraag is of dat nog kan. De gerooide bomen werden maandag al verzaagd.

Raiss verzekert dat de andere bomen op het plein behouden blijven en dat het gevelde duo vervangen zal worden door nieuwe bomen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni