Brussel organiseert digitaal feest voor de bomen

© Brussel Mobiliteit

Samen met Ljubljana en Barcelona neemt Brussel het voortouw bij het promoten van de cruciale rol van stadsbomen voor groenere en veerkrachtigere steden. In het kader van de 'Tree Awakening' organiseren de drie steden op vrijdag een digitaal feest voor de bomen.

Drie steden kregen onlangs de titel 'Tree Cities of the World': Ljubljana, de Àrea metropolitana de Barcelona (AMB) en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. 'Tree Awakening', een partnerevenement van de Groene Week van de EU, het Europees Forum voor Stadsbosbouw (EFUF), het Europees Bosseninstituut (EFI) en het Clearing House-project, brengt deze drie steden en regio's samen om op 11 juni een feest van bomen te organiseren en de bestaande relaties op Europees vlak op te bouwen en te versterken.

Het interactieve online-evenement brengt praktijkmensen, onderzoekers, beleidsmakers, journalisten en bewoners bij elkaar om te onderzoeken hoe ze samen kunnen werken aan een groenere en veerkrachtigere toekomst in steden in heel Europa en daarbuiten.

Brussel Mobiliteit promoot op Europese schaal de cruciale rol van bomen in de stad en investeert in hun welzijn, onder meer met een innovatief en geoptimaliseerd bewateringssysteem. Op dit moment beheert Brussel Mobiliteit 35.000 bomen langs de gewestwegen en plant elke winter tussen 950 en 1.200 nieuwe bomen.

Gietsysteem

Nieuw geplante bomen in Brussel profiteren bovendien van een slimme technologie waarmee het gieten dankzij sondes in de bodem optimaal opgevolgd kan worden tijdens de drie jaar die ze nodig hebben om zich stevig in de grond te verankeren.

Dit jaar zullen ongeveer 1.090 bomen van deze technologie kunnen genieten. Daarnaast worden nieuwe projecten ontwikkeld, zoals de plaatsing van deze appartuur in bloem- en plantenbakken.

"In 2020 werden alle doelstellingen van de monitoring bereikt: het overgrote deel van de in 2018 geplante bomen kon zelfvoorzienend worden op het gebied van water en hun wortels ontwikkelen. Ook de indrukwekkende waterbesparing dankzij deze technologie, 800 liter per boom op 1 jaar, is het vermelden waard," aldus Antoine Laurent, van de groencel van Brussel Mobiliteit.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?