Brussel reserveert half miljoen euro om rattenplaag te bestrijden

© Wikipedia

Brussels minister van Leefmilieu Alain Maron werkt aan de oprichting van een beheersorganisatie voor de strijd tegen bruine ratten en ander ongedierte. De kosten voor die oprichting bedragen volgens eerste ramingen 520.000 euro, blijkt uit zijn antwoord op een schriftelijke vraag van Fouad Ahidar (One.brussels).

Voor Ahidar is een gewestelijke aanpak noodzakelijk. Sinds 2001 is het aantal waarnemingen van ratten toegenomen en worden ze op meer plaatsen gezien. Toen in Molenbeek in november 2019 de werken voor renovatie van de woontoren Brunfaut startten, bleek dat er in het gebouw een enorme rattenpopulatie was. De toren had drie jaar lang leeg gestaan. Die ratten bevinden zich nu niet meer in het gebouw, maar dat wil niet zeggen dat het probleem is opgelost, want een rattenpopulatie verplaatst zich snel.

Maron verklaarde dat er gewerkt wordt aan het juridisch kader voor de Brusselse (gewestelijke) beheersorganisatie en de effectieve uitvoering van de gewestelijke ongediertebestrijding. De eerste financiële ramingen van de kosten voor de oprichting bedragen 520.000 euro. Daarin zijn de kosten van zes medewerkers inbegrepen: een coördinator, drie buitendienstmedewerkers, een opzichter en een externe accountant.

De nieuwe beheersorganisatie zal niet alleen focussen op bruine ratten, maar op een verzameling van verschillende schadelijke soorten, zoals stadsduiven, zwerfkatten en invasieve exoten.

'Gezamenlijke aanpak is nodig'

"Bij de strijd tegen de rattenplaag gaat het om een combinatie van een sterk netheids-, huisvestings- en leegstandbeleid, een goed beheer van bouwwerven en ga zo maar door", stelt Fouad Ahidar.

"Neem de witte huisvuilzakken. Nu is er een tweewekelijks buffet voor ongedierte, elke keer dat we ons huisvuil inclusief voedselresten op straat zetten. Of leegstand: panden moeten vakkundig beheerd worden om ongedierte buiten te houden, maar géén leegstand zou nog beter zijn. Of het groen in de openbare ruimte: dat moeten we beter bijhouden, struiken snoeien, bermen proper houden. Er is een éénvormige en gezamenlijke aanpak nodig, op alle niveaus", besluit hij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?