Zo zien lampenkappen gemaakt van champost eruit.

Brussels bedrijf maakt lampenkappen van 'champost'

TDN
© BRUZZ
20/08/2018

Bij de Brusselse coöperatieve PermaFungi kan je voortaan 100 procent afbreekbare lampenkappen op basis van 'champost' kopen. Het in Thurn & Taxis gevestigde bedrijf gebruikt koffiedik om champignons te kweken. De afvalstoffen die na het plukken van de champignons overblijven worden verwerkt tot milieuvriendelijke lampenkappen.

PermaFungi geldt als een pionier inzake duurzame stadslandbouw en circulaire economie. Sinds enkele jaren kweekt de coöperatieve vereniging champignons op innoverende wijze in de kelders van Thurn & Taxis. De paddenstoelen worden gekweekt in koffiedik, dat per fiets opgehaald wordt bij lokale bedrijven en restaurants.

Aanvankelijk werd het eigen afval - een combinatie van koffiedik en zwamvlokken - omgezet in landbouwmest of voedingsbodem voor grondwitloof. Maar sinds kort worden de resten ook verwerkt tot trendy lampenkappen. Die kregen de toepasselijke naam Lumifungi en zijn te koop aan 150 euro per stuk.

Vervanger voor plastiek

De Brusselse paddenstoelenkweker onderzoekt nu ook of het afval kan omgezet worden in isolatiemateriaal. "Al is het wel moeilijk om op deze manier voorwerpen te maken van grote omvang. We zouden kleine stukjes aan elkaar moeten plakken", zegt Caroline Pultz van PermaFungi aan RTBF.

De mogelijkheden zijn eindeloos, vindt Pultz. Op termijn zou het organische materiaal zelfs plastiek moeten kunnen vervangen. "Je zou het met een enorme pers kunnen samendrukken om er zo schapjes of zelfs tafels van te maken", aldus de ontwerpster.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Milieu , champignons , PermaFungi , Thurn & Taxis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni