Archiefbeeld

Brussels Gewest gaat niet in cassatieberoep in Klimaatzaak

© Belga
07/12/2023

De Brusselse regering gaat niet cassatieberoep tegen de uitspraak in de Klimaatzaak. Dat antwoordde minister van Klimaat Alain Maron (Ecolo) donderdag tijdens het vragenuurtje in het Brussels Parlement op een vraag van Cieltje Van Achter (N-VA). "Ik beschouw het arrest als een positief signaal. Er zijn ook geen rechtstreekse gevolgen voor het Brussels Gewest aangezien er geen dwangsommen werden opgelegd", zei hij.

Vorige week veroordeelde het Brusselse hof van beroep de Belgische staat, het Vlaams Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest omdat ze te weinig inspanningen hebben gedaan en doen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) drong er woensdag tijdens het Vlaamse vragenuurtje bij de federale en de Brusselse regering op aan om mee cassatieberoep aan te tekenen tegen de uitspraak in de Klimaatzaak. Demir wil in cassatie gaan onder meer omdat de rechter met het opleggen van een reductie van 55 procent tegen 2030 (tegenover 1990) verder gaat dan de Europese verplichtingen. Volgens Demir treedt de rechter ook "in de plaats van de politiek", wat zou neerkomen op een schending van de scheiding der machten.

Maar Alain Maron ging donderdag niet in op de vraag van zijn Vlaamse collega. Hij beschouwt het arrest als een positief signaal. "Er zijn ook geen rechtstreekse gevolgen voor het Brussels Gewest aangezien er geen dwangsommen werden opgelegd", zei Maron.

Dogmatische redenen

"Ik kan alleen maar vaststellen dat de Ecolo-minister zich uit puur dogmatische redenen neerlegt bij dit arrest van het hof van beroep", repliceerde Cieltje Van Achter. "Op die manier stelt hij ons gewest bloot aan zware dwangsommen, gaande tot 1 miljoen euro per maand zolang de doelstellingen niet worden gehaald! In Brussel meegaan met een CO2-reductie van 55 procent tegen 2030 omdat een rechter dit zo beslist, terwijl noch Europa, noch het Brussels parlement deze norm naar voren schuift, is dan ook onbegrijpelijk".

Voor de N-VA'ster is het ook hoogst onduidelijk "hoe we dit in Brussel überhaupt zouden kunnen realiseren". "Zelfs het huidige Brusselse klimaatplan, dat een doelstelling bevat van -47 procent, bevat nog veel lacunes en is financieel niet onderbouwd", besluit ze.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Milieu, klimaatzaak, Alain Maron, cassatieberoep, Zuhal Demir

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni