| Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir in het Vlaams Parlement.

Demir vraagt federale en Brusselse regering mee in cassatieberoep te gaan in Klimaatzaak

© Belga
06/12/2023

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) dringt er bij de federale en de Brusselse regering op aan om mee cassatieberoep aan te tekenen tegen de uitspraak in de Klimaatzaak. Zo zei Demir woensdag in het Vlaams Parlement in antwoord op vragen van Mieke Schauvliege (Groen), Jos D'Haese (PVDA), Willem-Frederik Schiltz (Open VLD), Sam Van Rooy (Vlaams Belang) en Wilfried Vandaele (N-VA).

Vorige week veroordeelde het Brusselse hof van beroep de Belgische staat, het Vlaams Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest omdat ze te weinig inspanningen hebben gedaan en doen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. In eerste aanleg was ook het Waals Gewest veroordeeld, maar volgens het hof van beroep heeft Wallonië wel de nodige vooruitgang geboekt.

Minister van Omgeving Zuhal Demir liet vrij snel weten dat Vlaanderen cassatieberoep zou aantekenen tegen de uitspraak, onder meer omdat de rechter met het opleggen van een reductie van 55 procent tegen 2030 (tegenover 1990) verder gaat dan de Europese verplichtingen.

Volgens Demir treedt de rechter ook "in de plaats van de politiek", wat zou neerkomen op een schending van de scheiding der machten. "Als rechters aan politiek willen doen, moeten ze zich maar verkiesbaar stellen", aldus Demir in het parlement.

De N-VA-minister maakt zich ook sterk dat het naleven van het arrest zou neerkomen op een afbouw van de industrie in Vlaanderen. Zij waarschuwt ook voor gevolgen voor de vergunningsverlening.

Terwijl federaal minister van Energie Tinne Van de Straeten (Groen) al liet verstaan dat zij de uitspraak van de Klimaatzaak wil aangrijpen om het klimaatbeleid te versnellen, heeft de federale regering nog geen formeel standpunt ingenomen. Minister Demir vraagt de federale regering en ook Brusselse regering alvast om mee in Cassatie te gaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Zuhal Demir , klimaatzaak , cassatieberoep , Vlaams parlement , vlaams minister van omgeving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni