Brusselse CO2-uitstoot amper gedaald

Youth for Climate op 14 februari 2019: "Make Love, Not CO2" Youth for Climate op 14 februari 2019: "Make Love, Not CO2"
© Camille Gonzalez-BRUZZ
| Een slogan van de klimaatjongeren: "Make Love, Not CO2."
© Camille Gonzalez-BRUZZ
| Een slogan van de klimaatjongeren: "Make Love, Not CO2."

België krijgt de uitstoot van broeikasgassen maar niet omlaag, en ook in het Brussels Gewest stagneert de boel. Daarmee komen de Europese klimaatdoelstellingen in het gedrang.

In heel ons land nam de uitstoot van broeikasgassen in 2018 lichtjes toe, zo schrijft De Morgen woensdag, op basis van gegevens op klimaat.be. Over de laatste vier jaar blijft de uitstoot ongeveer op hetzelfde niveau hangen.

Voor Brussel is de uitstoot in 2018 lichtjes gedaald (0,8 procent) ten opzichte van 2017, zo blijkt uit cijfers van Leefmilieu Brussel, maar die daling is miniem. Globaal gezien is ook in Brussel de uitstoot gestagneerd.

(Lees verder onder de grafiek.)

Leefmilieu Brussel benadrukt dat de cijfers nog lichtjes aangepast kunnen worden tot 15 april 2020. Tegen dan moet België de officiële cijfers indienen bij de Verenigde Naties. Hoofdoorzaak van de CO2-uitstoot in Brussel is nog steeds het energiegebruik van de gebouwen, goed voor 55 procent in 2018. Het Brusselse verkeer is goed voor 27 procent van de totale uitstoot.

Als het over de stagnatie in België gaat, is de Bond Beter Leefmilieu ongerust. “De cijfers zouden als een gek moeten dalen,” zegt klimaatexpert Mathias Bienstman in De Morgen. Ons land zit daarmee niet op schema voor de Europese klimaatdoelen. Op deze manier zal België de CO2-uitstoot tegen 2030 slechts met 13,3 procent verminderen (ten opzichte van 2005). En dat terwijl een daling van 35 procent beloofd was.

Bond Beter Leefmilieu wijst naar de hoge uitstoot in het transport: “Meer vracht, meer SUV’s, meer kilometers.” Bovendien blijft de uitbouw van hernieuwbare energie achterwege. Bienstman vraagt een kentering in het beleid: “Pak het fiscale regime voor salariswagens aan, zorg voor een snelle elektrificatie van het wagenpark en investeer in de NMBS.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?