20221827 Bijgedachte Brusselse regering Vervoort en Sven Gatz

Brusselse regering reageert op aanbevelingen Burgerraad Klimaat: 'Onder de indruk'

© Belga
29/09/2023

De Brusselse regering heeft donderdagavond een tussentijds rapport voorgesteld dat de wenselijkheid en haalbaarheid van een zestigtal aanbevelingen van de Brusselse Burgerraad voor het Klimaat nagaat. Het eindrapport wordt pas in april volgend jaar gepubliceerd.

De Burgerraad voor het Klimaat is een permanente burgerraad die dit jaar voor het eerst werd opgericht. Dit met als doel een stem te geven aan diverse Brusselaars over hoe de hoofdstad moet omgaan met de klimaatverandering. Honderd gelote burgers doen aanbevelingen aan de Brusselse regering om de strijd tegen de klimaatverandering te versnellen.

Afgelopen juni deed de raad een zestigtal aanbevelingen over het thema 'leefomgeving'. Onder andere het veelvuldig inzetten op gedeelde ruimten in toekomstige stadsvernieuwingscontracten, massale renovaties doorvoeren van bestaande woningen en een democratisering van de toegang tot groene ruimte in de stad moeten de Brusselse strijd tegen de klimaatverandering stimuleren. Eerder reageerde Brussels minister voor Klimaattransitie en Participatieve Democratie Alain Maron (Ecolo) "onder de indruk" te zijn over de voorstellen en aanbevelingen van de Burgerraad.

Met een tussentijds rapport reageert de Brusselse regering voor het eerst met één stem op de aanbevelingen van de Burgerassemblee. "Elke betrokken minister heeft met de hulp van de administraties geanalyseerd en aangegeven welk gevolg er aan de verschillende aanbevelingen zal worden gegeven, een belangrijke eerste stap in de uitwisseling met de burgers, die veel tijd hebben besteed aan de debatten en de productie van een kwalitatief hoogstaand werkstuk", verduidelijkt diezelfde minister Maron vier maanden later.

Energiezuinigheid

"De factuur moet omlaag", zegt Maron. Door in te zetten op energiezuinigheid probeert de Brusselse regering dit doel te bereiken. Daarvoor nam ze al verschillende maatregelen, zoals de invoering van het ECORENO-krediet, het RENOLUTION-premiestelsel voor renovatiewerken en meer. Er kan nog ingezet worden op het verbeteren van de RENOLUTION-strategie, om beter en sneller te renoveren en het gemiddelde energieverbruik van Brusselse woningen door drie te delen. Ook een correcte en degelijke informatieverstrekking voor bouwheren en het verlagen van de ecologische voetafdruk bij grote projecten moeten de strijd tegen klimaatverandering opschroeven.

Daarnaast passeren een afname van het gemotoriseerd verkeer in de hoofdstad, het uitbreiden en democratiseren van de groene ruimte in de stad en een nieuw regelgevend én klimaatvriendelijk kader voor stedenbouw de revue. Zo wil de Brusselse regering binnen een tweetal weken in tweede lezing de hervorming van het Gewestelijke Stedenbouwkundige Vergunning goedgekeurd zien in het parlement, waarbij het kader wordt geschept voor een diverser wonen in Brussel, dat los komt te staan van het klassieke kerngezin.

De regering wil een nieuw kader scheppen waarbij het delen van ruimten in gebouwen en in de buitenlucht de gangbare praktijk wordt, alsook dat gebouwen niet langer zo makkelijk gesloopt kunnen worden. In de plaats daarvan wil men inzetten op de reconversie en renovatie van diezelfde gebouwen, of dat nu kantoren of woningen zijn.

Ten slotte wil de regering op gewestelijk niveau de leegstand in Brussel in kaart brengen en bestrijden. "We willen de Brusselaars zeer binnenkort een ambitieus nieuw regelgevend kader voor stedenbouw aanbieden. Het ontwerp voor een nieuwe GSV bevat een hele reeks maatregelen om de duurzaamheid, circulariteit en veerkracht van de stedelijke omgeving te versterken. Ik zal er binnen mijn bevoegdheden alles aan doen om te zorgen dat de meeste van deze aanbevelingen werkelijkheid worden", zegt staatssecretaris bevoegd voor Stedenbouw Ans Persoons (Vooruit.brussels).

Ontharding

In combinatie daarmee moet de groene openbare ruimte democratischer worden, zo zegt minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen). Hetzelfde geldt voor de openbare wegen en de mobiliteit in de stad. "Hoe meer mensen zich te voet of met de fiets verplaatsen", zo zegt Van den Brandt, "hoe meer plek er is voor groene ruimte en parken."

Zo wordt ook op de openbare weg en pleinen geëxperimenteerd met meer groen, ontharding en waterdoorlatend materiaal. Dat laatste bijvoorbeeld op het fietspad tussen het Rogierplein en het IJzerplein, of op Flagey - waar men aan het bekijken is om het plein te ontharden en bomen te planten.

"Deze burgers vragen dringende maatregelen om de klimaatverandering aan te pakken. Een belangrijke stap daarin is inderdaad, zoals ze voorstellen, een afname van het gemotoriseerd verkeer, ten voordele van actieve vervoersmodi en het openbaar vervoer. Zo komt er ruimte vrij om de stad te voorzien van meer groen, meer biodiversiteit, meer veerkracht die ons helpt om te gaan met hittegolven, overstromingen en luchtvervuiling", zegt minister Van den Brandt.

Kinderziektes

Volgens enkele oplettende deelnemers aan het participatieve project schort er toch één en ander aan de Burgerraad voor het Klimaat. Zo zouden zij die niet voldoende basiskennis van het Frans al snel uit de boot gevallen zijn gedurende het traject, nam het heel wat tijd in beslag en is het project nog niet zichtbaar genoeg. Daarbovenop komt het feit dat desondanks de mogelijkheid werd gecreëerd om burgerraden als deze te installeren, ze nog niet permanent in de wet verankerd zijn.

Een probleem, volgens sommigen. Minister Maron, die tevens verantwoordelijk is voor de Participatieve Democratie in Brussel, pareert de kritiek door te wijzen op het feit dat kinderziektes eigen zijn aan burgerraden. "Het is voor ons allemaal nieuw, we leren al doende", meent de minister. Maron wijst erop dat alle verschillende aspecten van het participatieve project grondig geëvalueerd zullen worden de komende maanden.

Daarnaast heeft Maron expliciet de wens uitgedrukt om deze burgerraad permanent te verankeren. "Ik wil dat dit project verdergezet wordt. Maar ook dat het permanent verankerd wordt, met regelmatige vergaderingen. Een beetje zoals in een parlement", aldus Maron. "Ik hoop dat dit ook in het volgende regeerakkoord wordt opgenomen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni