| Zwerfvuil in Anderlecht

Buurtonderzoeken nieuw wapen in strijd tegen sluikstorten in Anderlecht

KVDP
© BRUZZ
21/10/2019

Bij elk sluikstort zal de gemeente Anderlecht een buurtonderzoek voeren om de dader te identificeren en buurtbewoners te sensibiliseren. "Het doel van deze buurtonderzoeken is niet om zomaar alle sluikstorten in Anderlecht af te bakenen, maar wel om de vinger op 'hotspots' te leggen en het gevoel van straffeloosheid te beëindigen.”

De gemeente Anderlecht schakelt een versnelling hoger in de strijd tegen sluikstorten. Dat is ook nodig, want in 2018 was de gemeente koploper wat het aantal klachten voor sluikstorten betreft. Sinds oktober voert de gemeente een buurtonderzoek naar elk sluikstort.

"Wanneer netheidswerkers of gemeenschapswachten een groot sluikstort aantreffen, wordt de zone met lint afgebakend zoals bij een misdaad", klinkt het in een persbericht van de gemeente. Vervolgens belt het gemeentepersoneel aan bij buurtbewoners met een vragenlijst.

Het is de bedoeling om de buurtbewoners te sensibiliseren en hen op de sancties te wijzen. Binnen de twee dagen wordt het sluikstort verwijderd. Als de dader niet geïdentificeerd wordt, kan de gemeente andere maatregelen overwegen, zoals de plaatsing van bewakingscamera's.

'Gevoel van straffeloosheid'

“Het project werd in oktober opgestart voor een eerste testfase", legt schepen van Preventie Alain Kestemont (Défi) uit. "Het doel van deze buurtonderzoeken is niet om zomaar alle sluikstorten in Anderlecht af te bakenen, maar wel om de vinger op 'hotspots' te leggen en het gevoel van straffeloosheid te beëindigen."

Sinds januari dit jaar werden in Anderlecht 456 pv's opgesteld voor sluikstorten. Wie betrapt wordt, riskeert boetes van 300 euro per kubieke meter of 500 euro per kubieke meter voor bouwafval.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Milieu , sluikstorten , Sluikstort , zwerfvuil

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni