| Zwerfvuil in Anderlecht

Meeste klachten over sluikstorten komen uit Anderlecht

KVDP
© BRUZZ
17/09/2019

In 2018 heeft Net Brussel 809 klachten ontvangen voor sluikstorten in Anderlecht. Daarmee is die gemeente koploper. “In mijn gemeente wordt sluikstorten niet bestraft,” klinkt het. Molenbeek noteert dan weer een scherpe daling in het aantal klachten.

Anderlecht is de gemeente met het meeste aantal klachten over sluikstorten. Dat blijkt uit cijfers van Net Brussel. Het gewestelijke agentschap heeft vorig jaar 809 klachten ontvangen uit Anderlecht. In 2016 waren dat er nog 557.

"We werken nauwer samen met Net Brussel", reageert Anderlechts schepen van Openbare Netheid Allan Neuzy (Ecolo). "Daardoor is het platform om klachten door te sturen meer zichtbaarder."

'Gebrek aan burgerschap'

Maar volgens verschillende Anderlechtenaren neemt het probleem rond sluikstorten toe. “Er is een gebrek aan netheidspersoneel en sluikstorten wordt hier zo goed als niet bestraft. Er is hier een gebrek aan burgerschap”, klaagt Anderlechtenaar Olivier Van Veerdegem aan.

Hij lanceerde een petitie om die situatie aan te klagen en zamelde 1.300 handtekeningen in. Die werden vorige week overhandigd aan het gemeentebestuur. “Wij eisen een ‘groene brigade’ die de netheid actief moet controleren.” De inspanningen die de gemeente nu levert zijn onvoldoende, vindt Van Veerdegem. In augustus installeerde de gemeente nog 23 bewakingscamera's in de strijd tegen sluikstorten.

'9 procent minder klachten'

Globaal gezien daalt het aantal klachten wel bij Net Brussel. “Als we alle gemeenten samen nemen, zien we een jaarlijkse daling van ongeveer 9 procent”, aldus woordvoerder van Net Brussel Carl Dufour. In Sint-Joost-ten-Node daalde het aantal klachten voor sluikstorten van 63 in 2016 naar 17 klachten in 2018. In Molenbeek ging het zelfs van 1.436 naar 576 klachten.

Net Brussel haalde vorig jaar nog 3.286 ton zwerfvuil op in heel het gewest. Dat cijfer is de voorbije jaren relatief stabiel gebleven. In 2015 ging het nog om 3.546 ton.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Milieu , Sluikstort , zwerfvuil , Net Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni