Anderlecht voert strijd op tegen sluikstorten met camera's

© Mathieu Goedefroy
| Twee van de tien vuilste plekken bevinden zich in Anderlecht.

Anderlecht heeft de strijd aangebonden met sluikstorters. De gemeente heeft daarvoor 23 nieuwe bewakingscamera’s aangekocht, die in augustus worden geplaatst. De controle past in het zogeheten 'transversaal plan tegen overlast'. De gemeente wil sluikstorters repressiever aanpakken, om rondslingerend zwerfvuil in te dammen.

Anderlecht kampt met een afvalprobleem: op een aantal plaatsen in de gemeente is het sluikstorten niet bij te houden. Om die illegale afvaldump tegen te gaan, plaatst de gemeente nu 23 nieuwe bewakingscamera’s. Die zijn een aanvulling op de acht camera’s die de gemeente al enkele maanden heeft.

Deze actie past in het zogeheten transversaal plan tegen overlast dat het college onlangs voorstelde. Om haar imago van vervuilde gemeente kwijt te spelen, wil Anderlecht een betere samenwerking tussen de verschillende gemeentediensten, en inzetten op meer preventie en repressie. “Deze camera’s zijn een belangrijk middel om het gevoel van straffeloosheid te bestrijden bij personen die hun afval in onze straten achterlaten,” zegt netheidsschepen Allan Neuzy (Ecolo) in een communiqué. “De buurtbewoners zijn dergelijke situaties beu.”

Bewegingssensoren

Tijdens de diagnosefase van het actieplan werden de plekken onderzocht waar er in het verleden vaak aan sluikstorten werd gedaan. Vanaf augustus 2019 worden de nieuwe bewakingscamera’s daar gezet.

De camera’s filmen niet constant, maar treden in werking bij verdachte bewegingen. De beelden worden dan onmiddellijk doorgestuurd naar een medewerker van de gemeente. Zodra de dader geïdentificeerd wordt, kan het dossier worden behandeld om een boete op te leggen. Op sluikstorten staan boetes van 300 euro per m³.

Sensibilisering

“We moeten echter beseffen dat de camera’s geen mirakeloplossing zijn,” voegt Neuzy toe. “Er moet ook aan sensibilisering worden gedaan om duidelijk te blijven maken wat al dan niet kan en hoe de mensen hun afval kwijt kunnen op een correcte manier.”

Zo werd recent bijvoorbeeld de affichecampagne #1070Respect opgestart door schepenen van Netheid Allan Neuzy (Ecolo) en preventie Alain Kestemont (DéFI). Via een naar eigen zeggen "gekke visuele campagne" willen de initiatiefnemers iedereen aanmoedigen om zich op een respectvolle manier te ontdoen van afval, of zich te houden aan de regels van het parkeerbeleid.

Campagne respect1070
Een van de affiches in de straten van Anderlecht

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?