| Zwerfvuil in Brussel: een aanslepend probleem

Een op zes gevatte sluikstorters in Brussel is een 'afvaltoerist'

Lilith Geeraerts
© BRUZZ
04/07/2019

De helft van de Belgen maakt zich ernstige zorgen over sluikstorten. Ook in Brussel laten de tevredenheidscijfers inzake netheid te wensen over. Vorig jaar werden zo’n 3.300 sluikstorters bij de lurven gevat. In zowat een op de zes gevallen ging het om 'geïmporteerd afval', van buiten Brussel.

De helft van de Belgen maakt zich ernstige zorgen over zwerfvuil, zo blijkt uit de recentste Veiligheidsmonitor van de federale politie. De Europese Commissie stelde eerder vast dat ook de Brusselaar ontevreden is over de openbare netheid in de stad.

Net Brussel, het gewestelijke netheidsagentschap, stelde in het afgelopen jaar 3.308 pv's op voor sluikstorten. Maar liefst 504 van de gevatte sluikstorters bleken 'geïmporteerd afval' te dumpen, meldt La Libre Belgique. Dat gebeurt voornamelijk aan de randen van het gewest.

Pendelaars en familie

“Mensen van buiten de stad bezoeken familie in Brussel en nemen het afval gewoon mee”, verklaart Alain Martens van Net Brussel aan BRUZZ. Onder andere de goedkope Brusselse vuilniszakken zorgen waarschijnlijk voor heel wat afvaltoerisme, maar dat valt erg moeilijk te verifiëren. "Ook heel wat pendelaars importeren bewust vuilnis vanuit Vlaanderen of Wallonië. In sommige gemeenten wordt slechts om de twee weken het vuilnis opgehaald. In Brussel gebeurt dat twee keer per week."

"Het bezoekersafval is bovendien zelden gesorteerd", zegt Martens, "en bevat vaak glasscherven. Dat is slecht voor het milieu, maar ook gevaarlijk voor de vuilnisophalers."

Boetes

In het geval van een overtreding, betaalt de sluikstorter eerst en vooral een vergoeding van 75 euro voor het ophalen en verwerken van het afval (of 150 euro, wanneer er glasscherven of illegale materialen in de zak zitten).

Daarbovenop komt een boete van minimum 50 euro. Het precieze bedrag van de boete wordt bepaald nadat de overtreder zich heeft kunnen verantwoorden. Bij herhaaldelijke overtreding of in geval van grote hoeveelheden, kan de boete zelfs oplopen tot 62.500 euro.

actie_tegen_sluikstorten_schaarbeek_c_dieter_telemans_cmyk.jpg

| Agenten in Schaarbeek op zoek naar sluikstorters

Rondom het Liedtsplein in Schaarbeek werden vorig weekend nog 23 sluikstorters op één avond gevat, van wie één zogenaamde ‘afvaltoerist’. "Een vuilniszak hoort uit een huis te komen, niet uit een auto”, oppert Geert Pierre van de dienst Netheid in Schaarbeek. “Wie iemand ‘s avonds vuilniszakken uit zijn wagen ziet halen, mag dat meteen bij ons melden, want dat is altijd verdacht."

Minder dan de helft van de Brusselaars was bij vorige de bevraging tevreden over de netheid in de stad, maar dat zet zich voorlopig nog niet genoeg om in meldingen over sluikstorten, vindt Pierre.

'Fatalisme'

"Ik merk een zeker fatalisme bij de inwoners van onze gemeenten, alsof het vanzelfsprekend is dat Brussel er vuil bijligt. Het is nochtans erg belangrijk om vuilnis geen drie dagen te laten liggen, want wie ziet dat illegaal dumpen onbestraft blijft, zal zelf ook sneller overgaan tot slecht gedrag.”

Net Brussel krijgt momenteel zo'n honderd klachten over sluikstorten per maand. “Sluikstorten is jammer genoeg een fenomeen dat zich in elke stad voordoet", besluit Alain Martens. "Toch heb ik de indruk dat de situatie dankzij meer controles en meer camera’s de laatste jaren is verbeterd. Vroeger doken er regelmatig dumpplaatsen op met twintig kubieke meter afval - dat zie je nu zelden of nooit meer.”

Wie een melding wil maken van sluikstorten, kan dat doen op het gratis nummer: 0800/981 81.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Milieu, sluikstorten, zwerfvuil, afvaltoerisme, afvaltoerist

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni