Centrale stadsadministratie binnenkort gekoeld met rioolwater

© Vivaqua
| Riothermie: warmte of kou uit het rioolwater halen, al naargelang het seizoen. Het stadsgebouw Brucity zal het water enkel voor koeling gebruiken.

Brucity, het nieuwe centrale gebouw voor de Brusselse stadsadministratie, zal in de zomer gekoeld worden dankzij het rioolwater. Vivaqua legt een riothermie-installatie aan.

De gemeenteraad van de Stad Brussel keurt vanavond een overeenkomst goed tussen de Stad en Vivaqua over de aanleg van de installatie.

Vivaqua ontwikkelde de voorbije jaren een eigen procédé om warmte of koelte uit het rioolwater te gebruiken voor verwarmings- of koelinstallaties. De algemene techniek heet riothermie, maar Vivaqua ontwierp een installatie die beter bestand is tegen corrosie dan technologieën die met roestgevoelige onderdelen werken.

Riothermie gebruikt de relatief constante temperatuur van het rioolwater. Via warmtewisselaars kan het temperatuursverschil met de buitenlucht gebruikt worden om gebouwen te koelen of verwarmen.

Benoît Hellings (Ecolo)

Bij het toekomstige Brucitygebouw, dat de Brusselse stadsdiensten centraliseert, zal de techniek enkel gebruikt worden voor de koeling van het gebouw, vertelt de woordvoerster van Vivaqua. Eerder installeerde Vivaqua ook al een installatie voor een kleiner administratief gebouw van de gemeente Ukkel. Daar wordt zowel verwarmd als gekoeld via de technologie.

De integratie van riothermie in het Brucitygebouw was oorspronkelijk niet gepland, maar klimaatschepen Benoit Hellings (Ecolo) drong er toch op aan. "Op deze schaal is dit een primeur, die ons een flinke energiewinst moet opleveren." Hoe groot die energiewinst wordt, is vandaag nog niet duidelijk.

De prijs voor de aanleg van de riothermie-installatie wordt op 250.000 euro geschat.

brucity_administration_virtuel.jpg
© Real Estate
| Simulatiebeeld voor het nieuwe Brucitygebouw, op de plek waar vroeger Parking 58 stond.
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?