Crowdfundingsactie maakt 900 extra fijnstofmeters mogelijk

© PhotoNews
| Schone lucht werd dankzij acties als Filter Café Filtré afgelopen jaar hoog op de agenda geplaatst.

Een actiegroep die aan schonere lucht werkt, heeft bijna 30.000 euro opgehaald via crowdfunding. Met dat geld wil de groep pakketten en workshops aanbieden zodat Brusselaars zelf een fijnstofmeter kunnen bouwen.

Steeds meer mensen maken zich zorgen om de luchtvervuiling in de stad. Het afgelopen jaar hebben heel wat burgergroepen gewerkt om daarover bewustzijn te creëren. Eén van die groepen is Luchtpijp. Die actiegroep, een initiatief van beweging.net in Vlaams-Brabant en Brussel en CM Sint-Michielsbond, biedt fijnstofmeters aan die Brusselaars en bewoners in de Rand zelf kunnen plaatsen om de lucht te meten.

In september ging de crowdfundingsactie van start in de Ancienne Belgique. Maandag heeft de groep het beoogde bedrag binnengehaald. "Dit toont aan dat het, ook na de gemeenteraadsverkiezingen, nog altijd een belangrijk onderwerp is voor de burger," zegt initiatiefnemer Pieter-Jan Mattheus.

In ruil voor hun financiële steun, krijgen mensen en fijnstofmeter. Maar ook mensen die geen geld gaven aan de crowdfundingsactie, kunnen een meter kopen. De komende tijd volgen nog workshops, en in januari hoopt Schuurmans dat de nieuwe meters actief zullen zijn.

Op dit moment zijn er 150 mensen die thuis een meter hebben, daar komen er na de crowdfundingsactie nog 900 bij. De meetgegevens komen ook op de website van Luchtpijp, en op termijn kunnen deelnemers daar ook zien wat de reden voor de vervuiling is.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?