CurieuzenAir: 3.000 Brusselaars meten onze luchtkwaliteit

Eva Christiaens
© BRUZZ
25/09/2021

Hoe gezond is de lucht in de Brusselse straten? 3.000 Brusselaars starten deze zaterdag een grootschalige meting om het antwoord te kennen. Met proefbuisjes aan het raam meten ze vier weken lang de hoeveelheid stikstofdioxide in de buitenlucht. Zelfs de Koning doet mee vanuit zijn domein in Laken.

Het CurieuzenAir-onderzoek is een samenwerking van BRUZZ, De Standaard en Le Soir met de Universiteit Antwerpen, stadsbeweging BRAL en de Université Libre de Bruxelles. Het maakt deel uit van het Brussels Clean Air-partnerschap, een initiatief om de luchtvervuiling aan te pakken. Dat krijgt de steun van Bloomberg Philanthropies en Leefmilieu Brussel. Het is het eerste grootschalige burgeronderzoek naar de Brusselse luchtkwaliteit.

In mei werd het onderzoek aangekondigd en konden Brusselaars zich inschrijven als meetpunt. Maar liefst 5.578 burgers deden dat. De onderzoekers hebben uit de inschrijvingen 3.000 meetpunten geselecteerd. Die meetpunten zijn verdeeld over het hele gewest, van Watermaal-Bosvoorde tot Schaarbeek, van de Europese wijk tot kleinere woonerven. Er hangt zelfs een meetbuisje in het Koninklijk Domein in Laken. Ook premier Alexander De Croo doet mee vanuit de Wetstraat 16. En de Europese Commissie installeert meetborden op enkele van haar gebouwen.

Curieuzenair Koninklijk Domein van Laken

| Twee CurieuzenAir-onderzoekers hangen een meetbuisje op in het Koninklijk Domein van Laken.

In totaal doen 2.570 Brusselse gezinnen, 283 bedrijven en 83 scholen mee aan het onderzoek. Zij hangen allemaal een vouwbord aan hun raam met twee meetbuisjes in. Verder zijn er nog 64 meetpunten in Brusselse parken en bij de officiële meetstations van Leefmilieu Brussel. (Lees verder onder de kaart)

Ontdek op deze kaart alle meetpunten in uw buurt.

Stikstofdioxide

De buisjes meten de hoeveelheid stikstofdioxide in de lucht, een giftig gas dat vooral afkomstig is van het verkeer. De stikstofmoleculen zullen zich vastkleven aan het buisje. De meting stopt op 23 oktober. Dan halen alle deelnemers de meetbuisjes van hun raam en sturen die op naar de onderzoekers. Die zullen de komende maanden in detail analyseren hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit op elk van de 3.000 meetpunten.

De resultaten worden bekendgemaakt in maart volgend jaar. Ze komen dan op een interactieve stippenkaart, die ook op de BRUZZ-website gepubliceerd zal worden. Elke deelnemer krijgt een persoonlijk meetrapport.

Curieuzenair in het Maria Boodschap Lyceum (Mabo) 3500px 2

| Twee leerlingen van het Maria Boodschap Lyceum in de Moutstraat hangen een meetbord op. In totaal doen 83 scholen mee aan het onderzoek.

“Dankzij alle Brusselaars die mee meten met CurieuzenAir zullen we over waardevolle gegevens beschikken om de lucht die we inademen schoner te maken. Waarvoor nu al mijn grote dank aan alle burgerwetenschappers”, zegt Brussels minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo).

"Data zijn van cruciaal belang om steden te helpen de kritieke dreiging van luchtvervuiling beter te begrijpen en aan te pakken", zegt Antha Williams, hoofd klimaat- en milieuprogramma's bij Bloomberg Philanthropies. "De nieuwe wereldwijde richtlijnen voor luchtkwaliteit van de Wereldgezondheidsorganisatie laten zien dat we meer moeten doen om miljoenen sterfgevallen door luchtvervuiling te voorkomen."

CurieuzenAir

CurieuzenAir is het eerste grootschalige burgeronderzoek naar de luchtkwaliteit in het Brussels Gewest. De komende maanden hangen 3.000 Brusselaars een testbuisje op aan hun venster.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Milieu, Gezondheid, CurieuzenAir, curieuzenair, luchtkwaliteit

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni