| De bruine winterjuffer is de enige libellensoort die als imago (volwassen dier) overwintert in ons land.

Beestig Brussel

Daar is de eerste juffer van het jaar

Kris Hendrickx
© BRUZZ
17/02/2023

Op de Josaphatfriche zijn maandag vijf bruine winterjuffers gespot. Het zijn meteen de eerste libelle-achtigen die dit jaar werden waargenomen in het gewest.

Benoit De Boeck lijkt wel op de Friche Josaphat te wonen, zo vaak post hij natuurwaarnemingen van de plek. Het mag dan ook niet verwonderen dat de eerste beelden van een bruine winterjuffer op de site dit jaar van hem stammen. De foto’s zijn niet enkel een primeur voor het verwilderde voormalige rangeerterrein, het zijn ook de eerste libelle-achtigen die dit jaar in het gewest zijn opgemerkt.

dc1b7c87-winterjufferwinterbis.jpg

| Winterjuffer in de vrieskou

De bruine winterjuffer is een buitenbeentje in de orde van de libellen (die ‘echte libellen’ en juffers omvat). Het is immers de enige soort die als volwassen dier overwintert in ons land. Daardoor kan hij de voor libellen onvoorstelbaar hoge leeftijd van tien maanden bereiken. “Als het koud is, beweegt hij helemaal niet en kan hij zelfs met ijs bedekt zijn, maar toch overleven”, weet De Boeck.

Dat de natuurliefhebber de soort maandag opmerkte was geen toeval. In de winter hangt de activiteit van de juffer immers sterk af van de temperatuur en die liep in de schaduw op tot 13 graden. “We zagen daardoor zelfs vliegende exemplaren”, zegt De Boeck.

De Josaphatsite is dé hotspot voor libellen en waterjuffers in het Brussels gewest

De Josaphatsite is zowat dé hotspot in het gewest voor libellen, vertelt bioloog René-Marie Lafontaine. Dat heeft te maken met de gunstige omstandigheden – poelen, een uitgestrekt gebied natuur en hogere temperaturen door de zon – maar ook met het grote aantal waarnemers op de plek.

Zuiver water

De aanwezigheid van libellen geldt als bio-indicator. Waar ze verschijnen is de kwaliteit van het water erg goed. “Bij de minste vervuiling, gaan ze zich niet meer verder voortplanten”, weet Lafontaine.

Het aantal bruine winterjuffers in ons land zit overigens in de lift, wellicht een gevolg van het gestaag opwarmende klimaat.

bruine winterjuffer

| Bruine winterjuffer op de Josaphatfriche, op de grens van Schaarbeek en Evere.

1222d80e-winterjufferbdb.jpg

| De eerste winterjuffer raakte niet helemaal scherp op de foto.

Beestig Brussel

Elke week schrijft BRUZZ over een dier in de stad. Wat typeert het en waarom laat het nu van zich horen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni