De 23,8 miljoen liter water die elke dag spoorloos verdwijnen, zijn - gelukkig - niet enkel toe te schrijven aan waterlekken.

Dagelijks verdwijnt 23,8 miljoen liter 'Brussels' water spoorloos

LBU
© BRUZZ
09/08/2018

In Brussel wordt elke dag bijna 24 miljoen liter water meer verbruikt dan dat er geregistreerd wordt door Vivaqua. Dit komt overeen met 12,8 procent van het totale verbruik. Lekken in de waterleidingen verklaren echter slechts deels dit verlies. De overige niet-geregistreerde waterconsumptie valt toe te schrijven aan de brandweer en gemeentes.

Jaarlijks verdwijnt er maar liefst 8,7 miljoen kubieke meter water uit het net zonder dat Vivaqua weet waar het precies naartoe gaat. Dat schrijft La Capitale donderdag. Deze hoeveelheid is het verschil tussen het gemeten volume dat het gewest binnenstroomt, en de totale omvang die de watervoorzieningsmaatschappij aan de gebruikers factureert.

Het water dat op deze manier verdwijnt, komt overeen met bijna 13 procent van het totale verbruik. Maar volgens minister van Milieu Céline Fremault (CDH) ligt dat rond het Europese gemiddelde. Ter vergelijking: in Vlaanderen gaat dagelijks 180 miljoen liter water verloren, in Wallonië is dat 178 miljoen liter.

Niet alleen verspilling

Een deel van dit verlies valt toe te schrijven aan lekken in de waterleidingen. Vivaqua voert daarom ook systematisch controles uit op haar netwerk om lekken op te sporen. Vorig jaar werd zo 533 kilometer aan buizen onderworpen aan een inspectie. Als gevolg hiervan zijn 154 lekken ontdekt en hersteld. De vervanging van leidingen kost het bedrijf ook nog eens meer dan 15 miljoen euro per jaar.

Niet al het verdwenen water is echter toe te schrijven aan verspilling door lekken. Ook de brandweer gebruikt dit ‘niet-geregistreerde water’ bij interventies om te blussen. De aansluitingen op het waternetwerk in de openbare ruimte bevatten immers zelden meters om het verbruik te registreren en kunnen bijgevolg niet toegeschreven worden aan een bepaalde gebruiker.

Hetzelfde geldt voor water dat de gemeentes gebruiken om groen te besproeien, pleinen schoon te spuiten en markten of evenementen van water te voorzien. Als Vivaqua niet kan achterhalen waar het water exact voor werd gebruikt, zal het dit volume niet aanrekenen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Milieu , Economie , vivaqua , leidingwater , drinkwater , brandweer , kraantjeswater

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni