© Evelien Chiau via Twitter

Deze roze duif slaat Brusselaars met verstomming

JC
© BRUZZ
20/08/2018

Enkele Brusselaars merkten de afgelopen dagen een vreemde vogel op in de hoofdstad. Op Twitter verscheen een foto van een felroze duif in het straatbeeld. Biologen hebben niet meteen een hapklaar antwoord klaar over de kleur van het dier, maar de discussie woedt alvast volop.

Het is een behoorlijk absurd zicht: de zalmroze duif die tussen haar grijze soortgenoten op een stoeprand zit. Ondertussen worden op Twitter al de meest uiteenlopende theorieën over de opmerkelijke kleur gespuid. Ornitholoog Chris Snoeck reageert in een tweet dat het te maken kan hebben met de voeding van de vogel. Zo krijgen bijvoorbeeld ook flamingo's hun roze kleur door carotenoïde pigmenten in hun voeding.

Ook Jelle Van den Berghe, lector biodiversiteit aan de PXL-hogeschool, draagt bij aan de discussie. Volgens hem zou het kunnen gaan om de genetische afwijking erythrisme. Vergelijkbaar met albinisme en melanisme (waarbij dieren respectievelijk wit of zwart kleuren), krijgt het dier bij erythrisme een rozige kleur.

Geverfde vogels

Een terugkerende theorie is echter dat het om een geschilderde vogel gaat. Natuurpunt wijst er op dat vooral in Italië vogels geregeld overschilderd worden, om ze zo makkelijker te spotten in de lucht. Ook in Spanje zijn er voorbeelden van duivenmelkers die hun beestjes met fluokleuren versieren.

Komiek Begijn Le Bleu, die een podcast over vogelspotten maakt, haalt op zijn beurt het voorbeeld van geschilderde duiven in de Efteling aan. Het Nederlandse pretpark is ondertussen wel al gestopt met het verven van duiven. Volgens een bron van de RTBF zouden vogels ook geschilderd kunnen worden om roofdieren af te schrikken.

Veel mogelijkheden, geen absolute zekerheid

Maar die laatste theorie lijkt bioloog Olivier Beck van Leefmilieu Brussel onwaarschijnlijk. "Ik had er zelf nog niet van gehoord en de felle kleur lijkt me ook weinig effectief." Wat volgens hem dan wel de verklaring is? "Misschien is ze inderdaad geschilderd om haar vluchtpatroon te analyseren. Ik heb ook even gedacht dat het om een verdwaalde duif uit Mauritius ging. Daar is een inheemse roze duivensoort. Toch spreekt de info die ik heb ook dat tegen."

Beck benadrukt wel dat hij de roze duif zelf nog niet gezien heeft, wat het moeilijk maakt om een definitieve conclusie te trekken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Milieu, duiven, gekleurd

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni