Drie Brusselaars worden boer: ‘Het is een levenskeuze’

© Facebook RadisKale

Drie jonge Brusselaars besloten hun leven een andere wending te geven en het als stadsboer te proberen. Onder de naam ‘RadisKale’ bewerken de stadstuinders in Anderlecht drie hectares grond. “Dit heeft zin.”

Drie maanden geleden konden de Brusselaars een terrein in de Neerpedestraat in Anderlecht overnemen, schrijft La Capitale. Daar planten ze sinds het begin van het jaar ajuinen, look, sjalotten en aardappelen. Die activiteit vullen ze aan met het onderhouden van maar liefst 85 fruitbomen.

“Het was een levenskeuze,” zeggen de Brusselaars. “Ik wilde een rol spelen in de transitie van de samenleving en voeding is daarin een belangrijk deel van de puzzel.”

Op dit moment kunnen de Brusselaars zichzelf een loon uitkeren, al staat dat niet in verhouding tot de tijd en het werk dat ze erin investeren. “Maar we zijn blij dat we een werk kunnen doen dat zin heeft.”

Brusselse boeren

RadisKale is niet het enige stadslandbouwproject in het gewest. Volgens een studie van de ULB in samenwerking met het gewestelijk programma Good Food telde Brussel in 2018 zo’n 61 professionele landbouwers.

32 daarvan zouden klassieke landbouwers zijn; de 29 anderen houden zich hoofdzakelijk bezig met stadslandbouw. Die laatste categorie verdubbelde tussen 2015 en 2018 in aantal, al bevindt een aantal zich nog in een testfase.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?