Eerste 'tiny forest' aangelegd in Vorst

20200331_TINY_FOREST_VORST
© Schepen Alain Mugabo.
| Hier ontspruit straks een klein, gesloten miniwoud van 28 boomsoorten.
© Schepen Alain Mugabo.
| Hier ontspruit straks een klein, gesloten miniwoud van 28 boomsoorten.

Op de hoek van de Victor Rousseaulaan met de Domeinlaan is maandag het eerste Brusselse ‘tiny forest’ aangeplant. Dat klein, gesloten miniwoud van 28 boomsoorten moet voor meer biodiversiteit in Vorst zorgen.

Vorst plantte als eerste Brusselse gemeente zo'n ‘tiny forest’ aan. Dat is een dens miniwoud ter bescherming van de biodiversiteit. Het idee komt overgewaaid uit Japan, waar bomenexpert Akira Miyawaki in de jaren ‘70 een methode ontwikkelde om inheemse bossen te herstellen.

Op de hoek van de Victor Rousseaulaan met de Domeinlaan maakte maandag een grasveld van 200 vierkante meter plaats voor een 500-tal bomen van 28 soorten. Die krijgen de tijd om een paar jaar te groeien, zonder menselijke inmenging. Goed voor de lucht en de biodiversiteit, zei burgemeester Stéphane Roberti (Ecolo) eerder.

Nog 100 bomen op komst

In principe zou het tiny forest aangelegd worden door buurtbewoners en leerlingen van naburige scholen. De coronacrisis en de afgekondigde lockdown gooiden echter roet in het eten, waardoor beheerder GoodPlanet en de gemeente zelf de handen uit de mouwen staken.

Het schepencollege besliste daarom om niet meteen alle bomen in de grond te steken. "Zodra de omstandigheden dat toelaten, kunnen leerlingen van onze scholen en de buurtbewoners die dat wensen nog 100 bomen extra aanplanten", zegt schepen van de Groene Stad Alain Mugabo (Ecolo) aan BRUZZ.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?