Vorst plant eerste Brusselse ‘tiny forest’ met 600 bomen

Godfried Roelant
© BRUZZ
25/02/2020
Updated: 25/02/2020 18.08u
Ook in:
en nl

Op de hoek van de Victor Rousseaulaan met de Domeinlaan wordt op 19 maart het eerste Brusselse ‘tiny forest’ aangeplant. Dat is een klein, gesloten miniwoud met minstens 25 verschillende boomsoorten. “Hiermee beschermen we de biodiversiteit en leggen we een groen rustpunt aan voor de fauna en flora in de hoofdstad”, zegt burgemeester van Vorst Stéphane Roberti (Ecolo).

Nomen est omen. Vorst zal als eerste Brusselse gemeente een ‘tiny forest’ aanplanten. Dat is een dens miniwoud ter bescherming van de biodiversiteit. Het idee komt overgewaaid uit Japan, waar bomenexpert Akira Miyawaki in de jaren ‘70 een methode ontwikkelde om inheemse bossen te herstellen.

Wild stuk natuur

Op de hoek van de Victor Rousseaulaan met de Domeinlaan zullen op 19 maart verspreid over 200 vierkante meter minstens 25 verschillende boomsoorten worden aangeplant. En dat is niet de enige voorwaarde om van een ‘tiny forest’ te kunnen spreken. De bomen moeten er ook minstens 10 jaar lang zonder enige mensenlijke ingrepen kunnen blijven staan.

'De 600 bomen moeten helpen de luchtkwaliteit te verbeteren en tegelijkertijd een soort rustplaats worden voor vogels en andere insecten'

Stéphane Robert (Ecolo), burgemeester van Vorst

“In het midden zal een klein pad lopen, maar daar blijft het ook bij. Het is de bedoeling dat de berm een wild stukje natuur wordt”, zegt burgemeester van Vorst Stéphane Roberti (Ecolo). In totaal zullen maar liefst 600 bomen in de grond worden gestoken. “Die moeten helpen de luchtkwaliteit te verbeteren en tegelijkertijd een soort rustplaats worden voor vogels en andere insecten.”

Ook plannen op til voor fruitbomen

In de toekomst wil de gemeente nog meer geschikte terreinen omvormen tot ‘tiny forests’. “Bij het begin van deze legislatuur was het uitgangspunt om zoveel mogelijk te investeren in het behoud en uitbreiding van groene ruimten. Dit concept past daar perfect in, maar we denken er ook aan om projecten op te zetten voor andere vegetatie zoals fruitbomen, voegt Roberti daar nog aan toe.

Op 4 maart vindt in de Regenboogschool aan de Globelaan een infovergadering plaats voor de buurtbewoners. Zij kunnen dan kennismaken met het initiatief en nadien ook vragen stellen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst, Samenleving, Milieu, tiny forest, Stéphane Roberti, biodiversiteit

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni