| Het eerste gepiep is vandaag gehoord, een teken dat de kuikentjes binnenkort uit het ei kruipen.

Eerste valkenjongen komen uit het ei in Ukkelse Sint-Jobkerk

JP
© BRUZZ
11/04/2022

Het eerste valkje van dit seizoen komt binnenkort uit zijn nest in de Sint-Jobkerk van Ukkel. Dat laat Didier Vangeluwe weten, ornitholoog bij het Museum voor Natuurwetenschappen. Je kunt verschillende van de broedende slechtvalken live bekijken via webcams van 'Valken voor iedereen'.

Het programma 'Valken voor iedereen' livestreamt deze lente drie nesten in Brussel, waaronder een in de Sint-Jobkerk van Ukkel. Daar heeft een valkenpaar zich geïnstalleerd in het midden van de klokkentoren.

De jongen werden al een tijdje verwacht, want de de valken hebben hun eieren begin maart gelegd. De incubatietijd – die normaal 32 dagen duurt – heeft waarschijnlijk dit keer iets langer geduurd vanwege de koude temperaturen van begin april.

Maar op maandag werd er gepiep gehoord in de Sint-Jobkerk. Uit het ei kruipen is een heel karwei voor een valkenkuikentje. Het jong maakt eerst een gaatje in de schaal, waardoor het kan ademen. Daarna begint het kuiken het ei millimeter per millimeter af te breken boven zijn hoofd. Als het klaar is duwt het de bovenkant van de eierschaal omhoog en kan het zich warmen onder de veren van zijn moeder.

slechtvalk_ulb.png

| Eén van de slechtvalken op de ULB.

In totaal broeden er dit jaar minstens twaalf slechtvalkenkoppels in heel Brussel. Naast de Sint-Jobkerk in Ukkel, kun je ook de koppels in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal en in het gemeentehuis van Sint-Pieters-Woluwe live volgen in hun nest op www.valkenvooriedereen.be.

Het programma 'Valken voor iedereen' werd achttien jaar geleden opgestart door Didier Vangeluwe, ornitholoog bij het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni