20190920 Het gemeentehuis van Elsene op het Fernand Cocqplein was ooit de woning van operazangeres Maria Mailibran

| Veertien inwoners en een bedrijf dat met vrijwilligers werkt, vormen nu een energiegemeenschap rond het Fernand Cocqplein.

Elsene richt eerste energiegemeenschap op

RF
© BRUZZ
05/07/2023

De gemeente Elsene heeft een nieuwe energiegemeenschap opgericht. Het project heeft als doel de lokaal geproduceerde energie van zonnepanelen te delen met haar inwoners. "Veertien buurtbewoners en een bedrijf hebben nu de mogelijkheid om tegen een lagere prijs het overschot aan elektriciteit van drie scholen aan te kopen", zegt Audrey Lhoest, schepen van Energie (Ecolo).

‘Courant Alternatif’, zo heet de eerste energiegemeenschap in Elsene. Veertien inwoners en een bedrijf, dat met vrijwilligers werkt, rond het Fernand Cocqplein delen vanaf nu energie. Overtollige elektriciteit die geproduceerd wordt in drie scholen in Elsene, zullen zij aan een lagere prijs kunnen aankopen.

Het gaat om het Franstalig Koninklijk Atheneum van Elsene, basisschool Etoile Du Berger en het CEFA. Als de scholen meer elektriciteit produceren dan dat ze verbruiken, zullen ze de overschotten niet meer automatisch verkopen aan het net. De elektriciteit krijgt dan een herbestemming in de energiegemeenschap, inwoners die zelf niet de middelen hebben om zonnepanelen te installeren.

De energiegemeenschap is ingeschreven en erkend door Brugel, de instantie die energie in Brussel reguleert. De betrokken inwoners zullen nu energie delen, voor een aankoopprijs van achttien cent per kWh, tegenover dertig cent bij een traditionele energieleverancier. “We willen burgers ondersteunen bij keuzes die gunstig zijn voor het milieu, maar tegelijk ook bij het verlagen van hun energierekening”, reageert Audrey Lhoest, schepen van Energie (Ecolo).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Milieu , duurzame energie , energiegemeenschap , Audrey Lhoest

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni