Elsene wil studenten toegang geven tot sociale restaurants

© BRUZZ
22/05/2024

Om de armoede onder studenten te helpen bestrijden, wil de Elsense schepen voor Sociale Zaken Audrey Lhoest (Ecolo) hen voortaan toegang geven tot de sociale restaurants van de gemeente. Daar kunnen ze binnenkort voor 2,5 euro terecht voor een gezonde maaltijd.

"Ten minste één gezonde en kwaliteitsvolle maaltijd per dag kunnen nuttigen, vooral tijdens de examenperiodes, is zowel vanuit psychologisch als fysiek oogpunt zeer belangrijk," benadrukt Lhoest. De schepen verwijst daarbij naar een enquête die in 2022 werd uitgevoerd door de ULB en de UCLouvain waaruit blijkt dat een kwart van de bevraagde studenten zich in een situatie van "voedselonzekerheid" bevinden.

Elsene beschikt over twee gemeenschapsrestaurants: in de Boondaalsesteenweg en de Vandebroeckstraat. Concreet zouden studenten van zowel universiteiten als hogescholen of andere instellingen voor hoger onderwijs er voortaan toegang krijgen bij het tonen van hun studentenkaart.

Over het voorstel van Lhoest wordt donderdag gestemd in de gemeenteraad. Bij groen licht gaat de maatregel in vanaf 1 juni 2024.

Anderlecht

In februari voerde de gemeente Anderlecht een gelijkaardige maatregel in. Studenten kunnen er aanschuiven in de lokale wijkrestaurants voor een maaltijd van vier euro. In Anderlecht moeten studenten naast hun studentenkaart ook een kleefbriefje van het ziekenfonds meebrengen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni