autoverkeer mobiliteit files luchtkwaliteit luchtvervuiling CO2

| Dit jaar werd de Europese jaargrenswaarde (40 microgram per kubieke meter) in ons hele land overschreden op twee plekken

EU-normen stikstofdioxide overschreden aan Kunst-Wet

VT
© BRUZZ - Belga
27/12/2018

De Europese jaargrenswaarde voor stikstofdioxide (NO2) is dit jaar overschreden aan het drukke Kruispunt Kunst-Wet. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel).

Dit jaar werd de Europese jaargrenswaarde (40 microgram per kubieke meter) voor stiktofdioxide, vooral afkomstig van dieselwagens, in ons hele land al zeker overschreden op twee meetpunten: aan het kruispunt Kunst-Wet (56 microgram) en aan de Antwerpse Ring (48 microgram). In totaal waren er wel minder overschrijdingen, in 2017 waren er namelijk vijf.

Volgens Frans Fierens van Ircel zijn de resultaten niet verwonderlijk. "Ook de vorige jaren was er aan Kunst-Wet een overschrijding. Dat is te verwachten bij zo'n drukke verkeersader," zegt hij aan BRUZZ.

Bovendien is het waarschijnlijk zo dat de waarden ook op andere plaatsen in Brussel overschreden zijn. "Bijvoorbeeld aan Belliard. Maar daar is het meettoestel pas in de loop van het jaar opgestart, dus hebben we geen gegevens voor een volledig jaar," legt Fierens uit.

In de afgelopen drie jaar stegen de stikstofconcentraties in het Brussels gewest bovendien ook, na jarenlange dalingen. Dat heeft onder meer te maken met het toenemende autoverkeer, en Dieselgate.

Ozon

Uit de cijfers blijkt ook dat er in Brussel twee ozondagen waren, dat zijn dagen met op minstens één meetplaats in Brussel een overschrijding van de EU-infodrempel van 180 microgram per kubieke meter. De drempel werd overschreden op 26 juli en 3 augustus.

Voor het hele land werden er tien ozondagen geteld, dat is twee keer zoveel als in 2017. Volgens Ircel heeft dat te maken met de uitzonderlijk warme zomer.

Fijn stof

Voor fijn stof is er beter nieuws, want voor het vijfde jaar op rij haalt Brussel de Europese daggrenswaarde. Die bepaalt dat in een meetstation maximaal 35 dagen per jaar de daggrens van 50 microgram per kubieke meter fijn stof mag worden overschreden.

Als nuanceert Fierens ook die cijfers. "De Europese grenswaarden liggen hoger dan die van de Wereldgezondheidsorganisatie. Als we die maatstaven zouden hanteren, zouden we de normen niet halen," klinkt het.

Luchtkwaliteit

De Brusselse luchtkwaliteit is niet meer uit de actualiteit weg te branden. Het Gewest is al meermaals door Europa op het matje geroepen, maar de concentratie stikstofdioxide is recent weer gestegen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Milieu, Luchtkwaliteit, ircel, stikstofdioxide, Fijn stof, ozon

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni