| "We zullen bedrijven en overheden oproepen om hun inspanningen te verhogen," zegt Sandrine Dixson-Declève.

'EU, regeringen, lokale besturen en economische sector moeten zich inzetten voor klimaat'

08/10/2018

Om de klimaatopwarming te beperken tot 1,5 graden is er nood aan extra inspanningen vanuit alle hoeken van de samenleving, zowel van de Europese Unie en de regeringen, als van de lokale besturen en de industrie. Dat is de conclusie van vertegenwoordigers uit verschillende van die sectoren, die maandag in Brussel hun licht over de conclusies van het klimaatrapport van het Intergovernemental Panel on Climate Change (IPCC) lieten schijnen.

Organisator van de persbriefing Climate Action Network Europe, zegt dat er dringend nood is aan actie, maar zegt ook hoopvol te zijn.

In het IPCC-rapport staat duidelijk dat er nood is aan een ongeziene verandering in onze aanpak, om de klimaatopwarming lager dan 1,5 graden Celsius te houden, waaronder de transitie naar een systeem van 100 procent hernieuwbare energie en de vervanging van alle vuile energie. Het rapport bewijst ook dat deze transformatie kan leiden tot een veiligere en meer welvarende toekomst, aldus CAN Europe.

Volgens Sandrine Dixson-Declève van de Club van Rome, die figuren uit de wetenschappen, cultuur en economie verenigt die begrip willen creëren voor de meest dringende problemen van de aarde, moeten zowel overheden als bedrijven een tandje bijsteken.

"We beschikken over de technologische oplossingen en over het geld dat we daarvoor nodig hebben. We hebben nu nood aan politieke wil en regelgevende voorwaarden voor alle industriële en financiële actoren, zodat de miljarden die nodig zijn kunnen doorstromen", zegt de raadgeefster 'business and government'. "We zullen bedrijven en overheden oproepen om hun inspanningen te verhogen. Voor overheden gaat het om engagementen om de CO2-uitstoot te verlagen en duidelijke beleidspunten om bedrijven te helpen innoveren. Bedrijven moeten dan weer sneller uit de fossiele brandstoffen stappen en businessmodellen uitstippelen die de decarbonisatie volledig omarmen."

Claire Roumet van Energy Cities wijst er ook op dat er nood is aan aandacht voor het klimaat in het economisch en fiscaal beleid, zoals het beheer van grondstoffen en gronden, en het landbouwbeleid. Ze wijst er echter ook op dat steeds meer nieuw verkozen regeringen een duidelijk standpunt innemen over het klimaat. "De klimaatdoelstellingen moeten opgenomen worden in de echte beleidsvorming. Alle niveaus moeten betrokken zijn", zegt ze.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Milieu, klimaatrapport, fossiele brandstoffen, LES, opwarming van de aarde

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni