Autoverkeer op de wetstraat met een verminderde rijstrook (eind augustus 2019)

| Autoverkeer op de Wetstraat, eind augustus 2019

Expert: 'Als het zo doorgaat, wordt luchtkwaliteit uitstekend'

ADD
© BRUZZ
15/03/2020

Als mensen in ons land - en bij uitbreiding de hele wereld - massaal thuisblijven, kan de luchtkwaliteit in de Brusselse straten wel eens uitstekend worden. Dat zegt Frans Fierens, expert luchtkwaliteit bij de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel).

"De luchtkwaliteit is al verschillende dagen tot zelfs weken bijzonder goed in Brussel", zegt expert Fierens aan BRUZZ. "Dat ligt voornamelijk aan de gunstige weersomstandigheden: een combinatie van veel wind met voldoende neerslag."

Nu bars, restaurants, theaters, bioscopen, sportcentra en scholen dicht zijn, en werknemers worden aangespoord van thuis te werken, zal het autoverkeer wellicht herleid worden tot een minimum. "Als dat blijft duren zal het ongetwijfeld gunstig zijn voor de luchtkwaliteit, en wordt die in Brussel uitstekend. Minder verkeer betekent minder stikstofdioxide en minder dieselroet. De luchtkwaliteit kan daar alleen maar bij varen."

Corona versus klimaatopwarming

Of dat ook positief is voor het fijn stof in de lucht? "Dat is een ander verhaal," aldus Fierens. "Fijn stof wordt namelijk door veel meer factoren veroorzaakt dan enkel verkeer. Zo is het aandeel fijn stof in de stad dat vrijkomt door verbrandingsprocessen van commercieel, institutioneel en huishoudelijk energiegebruik groter dan het aandeel dat vrijkomt door verkeer."

Ook voor de klimaatopwarming zal nog moeten blijken of de sluitingen die momenteel van kracht zijn een positieve impact hebben. "Klimaatopwarming is een complexer gegeven, en hangt van verschillende factoren zoals de duur van de coronamaatregelen. Als die maar van korte duur zijn, zal de impact verwaarloosbaar zijn."

Luchtkwaliteit

De Brusselse luchtkwaliteit is niet meer uit de actualiteit weg te branden. Het Gewest is al meermaals door Europa op het matje geroepen, maar de concentratie stikstofdioxide is recent weer gestegen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Milieu , Samenleving , Mobiliteit , Luchtkwaliteit , luchtkwaliteit , luchtvervuiling , quarantaine , coronavirus , Frans Fierens , ircel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni