Extinction Rebellion bezet zaterdag deel van Wetstraat

© PhotoNews
| De acties van Extinction Rebellion zijn over het algemeen opvallend. Hier 'Leugensalon' aan het Autosalon op de Heizel (archiefbeeld).

Extinction Rebellion zal komende zaterdag een deel van de Wetstraat in Brussel bezetten. De activistische klimaatbeweging protesteert zo halverwege de klimaattop COP26 in Glasgow tegen de "desastreuze politieke aanpak van de ecologische crisis. Onze bestuurders doen niet niks, ze verergeren de situatie net," zegt woordvoerster Marjolein Moreaux.

Na jaren van betogingen, petities en klimaatspijbelacties is het nu tijd voor woede, aldus Extinction Rebellion in een persbericht. Daarom plant de klimaatbeweging met #Time4Rage een nationale actie van geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid in Brussel. "De overstromingen in Walloniƫ en het laatste IPCC-rapport (klimaatpanel van Verenigde Naties, red.) maken duidelijk dat de ecologische crisis onafwendbaar is," benadrukt Moreaux.

Extinction Rebellion hekelt enkele "desastreuze" beleidskeuzes van de Belgische regeringen, die "de ecologische crisis verergeren." Daarbij richt de klimaatbeweging onder meer de pijlen op de nieuwe gascentrales van federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen). "Engie zal subsidie krijgen voor twee megagascentrales, voor 15 jaar. Zo stroomt meer dan 1 miljard belastinggeld naar extra CO2-uitstoot."

Ook onder meer de komst van de e-commercegigant Alibaba naar de luchthaven van Luik en de nieuwe Ineos-fabriek in de haven van Antwerpen zijn volgens de klimaatbeweging foute keuzes.

Tijdens de actie op zaterdag 6 november zal Extinction Rebellion opnieuw volksassemblees organiseren. "Wij eisen de oprichting van een soeverein Burgerparlement," aldus nog Moreaux, "waarin gelote burgers zelf de nodige maatregelen kunnen formuleren voor een sociaal rechtvaardige ecologische transitie."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?