Extinction Rebellion eist verfprotest Braziliaanse ambassade op

© YH/BRUZZ
| De gevel van de Braziliaanse ambassade woensdagmiddag.

De klimaatactiegroep Extinction Rebellion eist de protestacties tegen de Braziliaanse ambassade op de Louizalaan op. De actievoerder bekladden in de nacht van woensdag op donderdag de gevel met verf om hun onvrede te uiten over het beleid van Braziliaans president Jair Bolsonaro. Extinction Rebbelion acht hem verantwoordelijk voor de bosbranden in het Amazonewoud.

Op de gevel van de ambassade schreven de daders "Bolsonaro = ecocide", verwijzend naar de Braziliaanse president. Er werd ook een hartje voor het opschrift "Amazone" en bloederige handafdrukken met rode verf op de gevel getekend.

"Jair Bolsonaro pleegt ecocide en brengt de toekomst van de aarde in gevaar. De schade die zijn bewind het Amazonewoud en haar inwoners op korte tijd heeft toegebracht, is van ongeziene omvang. Ook de impact op het mondiale klimaat en de soortenrijkdom is enorm", stelt Extinction Rebellion donderdagavond in een persbericht.

Programma's voor natuurherstel

Voor de klimaatactiegroep ligt het rechts-populistisch en neoliberale bewind van Bolsonaro aan de basis van de vele brandhaarden in het Amazonegebied. "Zijn bewind stimuleert het aansteken van branden door boeren en grootgrondbezitters, om meer grond vrij te maken voor teelten als soja en dadelpalm. Milieuactivisten en anderen die opkomen voor de rechten van inheemse gemeenschappen worden monddood gemaakt en zelfs vermoord."

De klimaatactivisten eisen dat alles in het werk wordt gesteld om de branden te blussen, de illegale toeëigening en verwoesting van het regenwoud streng bestraft wordt en er programma's voor natuurherstel opgezet worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?