© XR | 'Bent u het ook beu dat er wordt gezegd dat u minder met de auto moet rijden, terwijl het openbaar vervoer ondergefinancierd wordt?'

Extinction Rebellion hangt posters op in Brussel: 'Regering grijpt niet in'

TRO
© BRUZZ
04/11/2021

De klimaatactivisten van Extinction Rebellion hebben in heel Brussel 50 posters opgehangen. Daarop staan boodschappen die met de vinger naar de overheid wijzen om iets te doen aan de overconsumptie.

De posters werden afgelopen nacht verspreid over heel Brussel op billboards geplakt. Op de posters zijn teksten te lezen als: "Beu dat men u vraagt minder te vervuilen terwijl verpakkingen van plastic zijn? Beu dat men u zegt de auto te laten staan terwijl het openbaar vervoer ondergefinancierd is? Beu om steeds maar weer inspanningen te leveren terwijl miljardairs op ruimtetoerisme gaan?"

De klimaatactivisten willen daarmee aanklagen dat burgers vaak zelf verantwoordelijk gesteld worden voor de ecologische crisis, terwijl de overheid volgens Extinction Rebellion beter zelf structurele maatregelen zou nemen.

Consumptie-ideologie

"Onze maatschappij geeft individuen weinig ruimte om zelf maatregelen te nemen om de ecologische crisis te bestrijden", zegt woordvoerster Marjolein van Extinction Rebellion. "Men gaat bovendien voorbij aan het feit dat mensen voortdurend beïnvloed worden door de gangbare consumptie-ideologie, en de marketing die deze ten dienste staat. Wij leven in een pervers systeem dat dringend nood aan verandering heeft en enkel de regering heeft de macht om ingrijpende veranderingen door te voeren. Maar ze doen het niet.”

De activisten wijzen niet alleen op het gebrek aan daadkracht bij politici, ze vragen bovendien om een burgerparlement. Daarvoor wordt komende zaterdag ook actie gevoerd aan het echte Parlement. Extinction Rebellion: "Wij pleiten voor de oprichting van een burgerparlement dat autonoom maatregelen kan nemen om een sociaal rechtvaardige ecologische transitie door te voeren."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Milieu, extinction rebellion

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie