Filter Café Filtré en scholen houden loopactie voor sportieve hoofdstad

Bekijk ook de afspeellijst: vrijdag 6 mei 2022
Updated: 06-05-2022 - 17:42

350 leerlingen hebben vrijdag de Brusselse straten ingenomen tijdens de loopactie 'Do the loop' van Filter Café Filtré. Ex-atlete Kim Gevaert gaf het startschot. Het collectief dat strijdt voor schone lucht aan de schoolpoort stelde zijn visie voor van een gezonde looplus die in de Vijfhoek schoolstraten en sportinfrastructuur verbindt.

In het hart van de hoofdstad is er te weinig plek om te sporten. Filter Café Filtré klaagt aan dat te veel mensen de auto nemen om naar een sportclub te gaan buiten de stad. Ze willen met hun looplus aantonen dat de stad binnen het nieuwe circulatieplan een groot sportterrein kan worden.

"We zijn bang dat de plaats die vrijkomt te snel zal ingepalmd worden door terrasjes of toeristische gelegenheden", zegt Annekatrien Verdickt van Filter Café Filtré.

De visie die het collectief vrijdag voorstelt, baseert zich merkwaardig genoeg op een plan van een miniring uit de jaren 50. Die was bedoeld om de autotoegankelijkheid te verbeteren, tot op de Grote Markt zelfs.

"Het idee van die miniring willen we wel uitvoeren, maar voor actieve mobiliteit. Ons plan is heel simpel. Je kan een straat in twee knippen. De ene helft ga je anders inrichten door te ontharden, een looppad en sportinfrastructuur te plaatsen. De andere helft laat je voor autoverkeer en openbaar vervoer. Dat kan je morgen al beginnen uit te voeren en in verschillende segmenten", stelt Verdickt.

De visie werd na de loopactie overhandigd aan de Brusselse schepenen van Mobiliteit (Bart Dhondt - Groen) en Sport (Benoit Hellings - Ecolo) en ook aan de Brusselse minister van Mobiliteit, Elke Van den Brandt (Groen)

looplus
© KVDP/BRUZZ

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?