Fremault belooft pas vanaf 2019 een propere Zenne

© Bart Dewaele / BRUZZ
| Het waterzuiveringsstation aan de Zenne.

De rioolcollector die regelmatig de Brusselse Zennerivier vervuilt, zal pas tegen 2019 helemaal proper zijn. Dat antwoordt Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault (CDH) op een vraag van parlementslid Paul Delva (CD&V). Bij zware regenval stroomt de vuile collector over tot in de Zenne, met alle gevolgen van dien. “Maar in september kan de schoonmaak beginnen.”

Al sinds 2006 is er geen bezinksel meer verwijderd uit de Brusselse rioolcollector Rechteroever. Die slibt daardoor helemaal dicht en wanneer het regent kan de collector het extra water niet meer slikken. Dat loopt dan over in de nabijgelegen Zenne en veroorzaakt daar onder andere vissterfte.

De bal ging aan het rollen toen ULB-expert Michel Verbanck vorig jaar aan de alarmbel trok. Hij wees op de regelmatige zware verontreiniging en het feit dat de collector eigenlijk elk jaar zou moeten worden schoongemaakt.

‘Complex’

Fremault werd vervolgens verschillende keren ondervraagd over de kwestie in de commissie Leefmilieu. De Zenne stroomt door tot in Vlaanderen en dus liet Fremaults Vlaamse collega Joke Schauvliege (CD&V) wat later ook van zich horen. Fremault beloofde uiteindelijk een schoonmaak begin 2018 (lees verder onder de afbeelding).

Rioolcollector Zenne
© Paul Delva
| Het bezinksel werd al sinds 2006 niet meer verwijderd

Maar die schoonmaak blijkt nu toch stevig te worden uitgesteld. BRUZZ stelde in maart al vast dat de schoonmaak nog steeds niet was begonnen. “Het lastenboek was complex,” klonk het toen bij de Brusselse watermaatschappij Vivaqua.

Uit de interpellatie van Delva woensdag blijkt uiteindelijk dat het pas voor september zal zijn. “De minister verduidelijkte dat een projectoproep van Vivaqua op 1 maart bekendgemaakt werd en de termijn voor het indienen van offertes voorzien is voor midden mei,” aldus het parlementslid.

2019

Met die timing zou het dossier pas eind juni zijn toegekend en zouden de werkzaamheden ten vroegste in september 2018 kunnen starten. “De minister schat dat deze werken 160 werkdagen zullen duren,” besluit Delva.

Dat betekent dat de rioolcollector pas begin 2019 weer helemaal proper zal zijn en naar behoren zal functioneren, voor het eerst in zowat dertien jaar. Dan zou er ook een einde moeten komen aan de verontreiniging van de Zenne.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?