4 september 2022: een kat tijdens de manifestatie Rise For Climate in Brussel

| 4 september 2022: een huiskat tijdens de manifestatie Rise For Climate in Brussel

Beestig Brussel

Gewest bindt strijd aan met overbevolking katten

Sara De Sloover
© BRUZZ
08/09/2022

Ze zijn, zo schat het Brussels Gewest, met pakweg 100.000 in de stad. Om een felix silvestris catus – beter gekend als huiskat – te spotten hoeft u dan ook niet erg lang te zoeken. Maar van alle verdwaalde en zwervende exemplaren die de Brusselse dierenasielen jaarlijks opvangen, blijkt slechts een op de vijf gesteriliseerd. En daardoor zitten de dierenasielen nog altijd overvol.

Een serieus probleem, want krolse huistijgers kunnen in korte tijd een indrukwekkend nageslacht voortbrengen. Katten zijn zo al langer de grootste groep in de Brusselse dierenasielen: in 2021 werden 3.600 katten opgevangen, tegenover 850 honden.

In asiel Veeweyde in Anderlecht zijn de 27 plekken elke dag ingenomen, vertelt woordvoerster Ludivine Nolf aan BRUZZ. “En daarbovenop moeten we elke dag 10 à 15 andere weigeren.”

Sterilisatie voor elke asielkat

In 2018 verplichtte de Brusselse regering daarom kittens te steriliseren. Maar die regel zet duidelijk niet genoeg zoden aan de dijk en wordt daarom vanaf het eind van dit jaar uitgebreid, liet minister van Dierenwelzijn Bernard Clerfayt (Défi) vorige week weten.

Vanaf het moment dat de wetgeving in werking treedt, zal elke kat die in een asiel belandt verplicht gesteriliseerd moeten worden. Is er geen eigenaar (meer), dan zijn het de nieuwe baasjes die opdraaien voor de kosten, net zoals dat al bij kittens het geval was.

Om sneller te kunnen checken of Brusselse katten gesteriliseerd zijn, moeten ze vanaf volgend jaar ook allemaal een ID-chip hebben. Die identificatieplicht gold tot nu toe alleen voor katten die na 1 november 2017 werden geschonken of verkocht.

Op vraag van de dierenopvangcentra past Clerfayt ook de minimale leeftijd voor een adoptie aan. ‘Weeskittens’ die zonder hun moeder in het asiel belanden, zullen voortaan op 8 in plaats van 13 weken geadopteerd kunnen worden. “Dat is beter voor hun socialisatie en maakt tegelijk ook plaats vrij in de dierenasielen”, zegt Nolf. En die kunnen zo weer meer katten van de straat halen.

Beestig Brussel

Elke week schrijft BRUZZ over een dier in de stad. Wat typeert het en waarom laat het nu van zich horen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni