Verplichte sterilisatie van huiskatten vanaf 2018

Alle Brusselse huiskatten moeten vanaf 2018 gesteriliseerd worden. Dat heeft de Brusselse regering beslist, verneemt onze redactie. De maatregel is het sluitstuk van een meerjarenplan rond katten in Brussel. De verplichte sterilisatie moet de Brusselse kattenpopulatie intomen en zo het aantal gevallen van katteneuthanasie doen dalen.

Vanaf begin volgend jaar moeten alle Brusselse huiskatten die voor 1 januari 2018 geboren zijn gesteriliseerd worden. Voor alle katten die na die datum het levenslicht zien, geldt een overbruggingsperiode van zes maanden.

Volwassen katten die naar onze hoofdstad verhuizen, zullen ook bij de dierenarts moeten langsgaan. Al krijgen zij daarvoor dertig dagen de tijd.

Sluitstuk van meerjarenplan
Deze beslissing is het sluitstuk van een meerjarenplan rond katten in Brussel. “Ik heb deze maatregel zoals aangekondigd eerst voorgelegd aan de Brusselse Raad voor Dierenwelzijn”, aldus Brussels staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets (CD&V).

“De Raad is van mening dat de verplichte sterilisatie van cruciaal belang is in ons meerjarig kattenplan. Een gesteriliseerde kat leeft langer, wordt minder snel ziek en is ook een pak minder agressief.”

“Bovendien zullen de katten ’s nachts minder actief zijn en dus minder vechten met andere katten. Daardoor neemt nachtelijke overlast door kattenlawaai af en lopen de katten minder verwondingen op.”

Dalende populatie
Elk jaar worden er in Brussel om en bij de 900 katten geëuthanaseerd wegens plaatsgebrek in de opvangcentra. Deze maatregel moet daar verandering in brengen.

“De kattenpopulatie zal drastisch dalen waardoor het aantal gevallen van katteneuthanasie flink ingeperkt zal worden”, zo besluit Debaets.

Sancties
De kattensterilisatie is van toepassing op alle katten in het Brussels gewest behalve katten van professionele of occasionele kwekers. Alle katten zullen ook worden geregistreerd en opgenomen in een kattendatabank, zoals dat nu reeds voor honden het geval is.

Wie de verplichte sterilisatie niet naleeft, stelt zich bloot aan mogelijke administratieve sancties en boetes zoals voorzien in de wetgeving op het dierenwelzijn. Staatssecretaris Debaets kondigt ook nieuwe informatiecampagnes aan rond de kattensterilisatie, in opvolging van de campagne in december vorig jaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?