Groeiend verzet tegen plannen zwemvijver Neerpede

vijver Neerpede
© Build for Water
| Winterse foto van de vijver in kwestie.
© Build for Water
| Winterse foto van de vijver in kwestie.

Het openbaar onderzoek voor de heraanleg van het park van Neerpede in Anderlecht is deze maand gestart. Niet iedereen is enthousiast over de plannen voor een publieke zwemvijver. Volgens het burgercollectief 'Bezwaar Neerpede' zou dat schade toebrengen aan de biodiversiteit in het park.

Volgens de plannen van het gewest zal de 'Middenvijver' in het Park worden omgevormd tot een natuurlijke zwemvijver ter grootte van vier olympische zwembaden.

Het burgercollectief wil zich verzetten tegen de transformatie van dit natuurgebied in een "mega recreatiegebied dat schadelijk is voor de fauna, de flora en de rust." Dat schrijven ze in een persbericht. Ze hebben vorig jaar een petitie gestart die al meer dan 5.800 handtekeningen zou hebben opgeleverd.

"Het lijkt ons ondenkbaar dat een recreatieve activiteit (225 baders tegelijk) wordt voorgesteld die te veel mensen zal aantrekken in een bestaande groene ruimte die rijk is aan biodiversiteit", klinkt het bij de beweging. "Denken dat het zwembad en de overbevolking van het park geen schadelijke gevolgen zullen hebben voor de biodiversiteit is de kop in het zand steken, de werking van de ecosystemen ontkennen en het risico lopen de natuur te vernietigen voor een paar recreatieve activiteiten."

Leefmilieu Brussel houdt op 31 maart een informatievergadering in het RSCA Rugby Clubhouse. Daar wordt dan met buurtbewoners in gesprek gegaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?