Hoe gezond is de lucht in Elsene?

/De vijvers van Elsene aan het Flageyplein en het Heilig Kruisplein /De vijvers van Elsene aan het Flageyplein en het Heilig Kruisplein
© Belgaimage
| De luchtkwaliteit bij de vijvers van Elsene varieert sterk: van slecht rond het Flageyplein tot goed aan de abdij van Ter Kameren
© Belgaimage
| De luchtkwaliteit bij de vijvers van Elsene varieert sterk: van slecht rond het Flageyplein tot goed aan de abdij van Ter Kameren

Met 3.000 meetbuisjes verspreid over Brussel is CurieuzenAir het grootste burgeronderzoek ooit naar luchtkwaliteit in Brussel. De metingen vertonen grote verschillen in de stikstofconcentraties per gemeente en per wijk. Bekijk hier hoe proper de lucht is in de gemeente Elsene.

Niet de buurt rond het Ter Kamerenbos is in Elsene de kampioen van de propere lucht, maar wel de Ernottewijk, in het uiterste zuiden van Elsene, tegen Watermaal-Bosvoorde aan. Je moet de wijk al kennen, om ze te weten vinden. Er is veel open ruimte met heel wat groen, onder meer door de spoorweg die door de wijk loopt, er zijn tientallen moestuinen en ondanks de woonblokken die er staan is het autoverkeer er beperkt.

In de Ernottewijk overheersen de lichtblauwe punten, wat wijst op een zeer goede luchtkwaliteit, met een concentratie stikstofdioxide (NO2) van 10 tot 15 µg/m³ lucht.

Elsene doet het over het algemeen trouwens niet zo slecht, met een gemiddelde van 23,67 µg/m³ NO2. De gemeente zit daarmee in de Brusselse middenmoot. Ook in drukkere buurten als de Kasteleinswijk of de Universiteitswijk blijven de groene stippen overheersen. In de Universiteitswijk zijn dat vaak donkergroene stippen, wat wijst op een goede luchtkwaliteit. In de Kasteleinswijk gaat het om lichtgroen, 'gemiddeld'.

20220315 CurieuzenAir elsene overlay

Dit is de luchtkwaliteit in de verschillende meetpunten in Elsene. Bekijk de interactieve kaart hier.

Armere buurten

Vooral in de armere buurten rond de Graystraat, of de uitgaansbuurten Sint-Bonifaas en Matonge is er nog werk aan de winkel. De luchtkwaliteit laat er te wensen over, terwijl die buurten juist veel stadsbewoners en -bezoekers trekken.

Hoewel er nog veel groene punten opduiken, overheersen hier de gele meetpunten ('matig'), zelfs op de autoluwe Elsensesteenweg, met donkergele of oranje uitschieters ('ondermaats' tot 'slecht').

Elsene wordt ook doorkruist door een aantal drukke verkeersassen en dat heeft uiteraard een invloed op de luchtkwaliteit daar. Langsheen de Troonstraat vinden we de eerste donkeroranje punten van de gemeente ('slecht'). Verder staduitwaarts vallen de meetpunten op de Kroonlaan nog nipt in de gele categorie 'ondermaats'. Ook de drukke Maria Malibranstraat en het Flageyplein vallen op.

Het slechtste punt vinden we op de Vleurgatsesteenweg. Een meetpunt noteerde daar stikstofdioxide-waarden boven de 41,57 µg/m³ ('zeer slecht'). Het canyon-effect waardoor de vervuilde lucht blijft hangen tussen de dichte bebouwing speelt hier waarschijnlijk mee. Net niet meer in Elsene – de Louizalaan ligt op grondgebied Brussel-Stad – doet een punt nog slechter: de Baljuwstraat met 44,45.

  • Beste lucht: George Bergmannstraat, bij de luchtige Ernottewijk (8,61 µg/m³)
  • Slechtste lucht: Vleurgatsesteenweg (41,57 µg/m³)

Meer CurieuzenAir

Bekijk de interactieve kaart over de luchtkwaliteit in Brussel en alle CurieuzenAir-analyses in ons dossier. Lees meer...

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?