smog over Brussel BRUZZ 1550

| Het is mistig aan de Brusselse horizon.

Informatiedrempel voor fijn stof overschreden

TDN
© BRUZZ
08/04/2019
Updated: 08/04/2019 10.40u

Je zag het misschien ook meteen toen je deze ochtend buitenstapte: de lucht is vies. Er hangen al sinds dit weekend hoge concentraties fijn stof in de lucht. Omdat verwacht wordt dat dat de gemiddelde concentraties fijn stof over een periode van 24 uur hoger zullen zijn dan 50 microgram per kubieke meter, wordt de bevolking geïnformeerd.

De afgelopen 36 uur kleurde de kaart van Brussel op de website van de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel) goed rood. Vooral in het noordoosten van Brussel worden hoge waarden opgemeten, tot wel 80 microgram fijn stof (PM10). Ook de kleinere deeltjes (PM2,5) zitten ruim boven de informatiedrempel. Voor het hele westen van het land worden hoge waarden gemeten.

Verkeer en landbouw

"De oorzaak ligt bij een combinatie van stikstofoxiden (vooral verkeer) en ammoniak (landbouw). Daardoor ontstaat secundair stof", meldt Ircel. De lentesmog zou in de loop van de namiddag wegtrekken. Voorlopig zijn er in Brussel geen waarschuwingen van kracht.

Mensen die bijzonder gevoelig zijn voor luchtvervuiling doen best geen ongewone lichamelijke inspanningen. Omwille van de kleine afmeting van de fijnstofdeeltjes kunnen ze gemakkelijk overal binnendringen en zijn de concentraties ervan binnenshuis niet significant lager dan in de buitenlucht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Milieu , Fijn stof , ircel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni