Keizer Karellaan krijgt nog dit jaar meetstation voor luchtkwaliteit

© PhotoNews
| Op de Keizer Karellaan komt een meetstation van de luchtkwaliteit (archief)

In 2019 wordt een nieuw meetstation voor de luchtkwaliteit geïnstalleerd op de Keizer Karellaan in Ganshoren. Dat heeft minister voor Leefmilieu Céline Fremault (CDH) bekendgemaakt. Ze gaf ook de locaties van de andere toekomstige meetstations vrij.

De acht nieuwe meetstations, die Fremault in december bij BRUZZ aankondigde, komen zowel aan drukke autowegen als bij stadsparken en in residentiële wijken. Elk jaar tot en met 2026 zal een nieuw station worden geopend. Te beginnen dit jaar met de Keizer Karellaan in Ganshoren, zegt de minister in een interview met Le Soir. Die uiterst drukke laan belooft pittige metingen.

In de loop van de komende jaren komen er ook meetstations op de Generaal Jacqueslaan - aan de voormalige kazernes -, dicht bij het metrostation Herrmann-Debroux op de Vorstlaan in Oudergem, aan het park bij Hallepoort, op de Zuidlaan aan de school Karel Buls, op de Anspachlaan, aan Thurn en Taxis en aan de Tuinen van de Bloemist in Laken.

Huidige meetstations

Momenteel zijn er elf meetstations in het gewest. Twee daarvan, de meetstations Belliard en Spinelli (Europees parlement), worden gefinancierd door het Europees Parlement. Het beheerscontract van Leefmilieu Brussel liep enkele jaren geleden af en sindsdien worden de metingen niet meer gepubliceerd. Het meetstation van Vorst is van Electrabel en meet enkel de stikstofoxiden NO en NO2.

Van de acht stations die door Leefmilieu Brussel beheerd worden, meten vijf stations niet alle polluenten. Zwaveldioxide bijvoorbeeld wordt niet overal gemeten omdat de concentraties sinds de jaren zeventig met een factor 20 gedaald zijn en nog nauwelijks op te meten.

Technische beperkingen - de lengte van de meetbuis en de vorm ervan - beletten dat de concentraties PM10 en PM2,5 (met daarin ook de zogenoemde black carbon) in elk van de acht meetstations worden opgemeten. Ozonmetingen op plekken met druk verkeer zijn niet betrouwbaar omdat de stikstofmonoxide die door de auto's wordt uitgestoten ozon absorbeert om stikstofdioxide te vormen.

Een volledig overzicht van alle huidige en toekomstige meetstations vind je hier:

Luchtkwaliteit

De Brusselse luchtkwaliteit is niet meer uit de actualiteit weg te branden. Het Gewest is al meermaals door Europa op het matje geroepen, maar de concentratie stikstofdioxide is recent weer gestegen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?