De rotonde aan Pannenhuis is heraangelegd met een regentuin, waarlangs het water kan infiltreren in de grond

| De rotonde aan Pannenhuis in Jette heeft al een regentuin. De gemeente krijgt nu geld om ook andere straten beter doorlaatbaar te maken.

Jette krijgt half miljoen van Gewest om verder te vergroenen

EC
© BRUZZ
25/11/2021

In Jette krijgen twee straten en een plein een duurzame herinrichting met steun van Leefmilieu Brussel. Daarnaast komen er extra beveiligde fietsenstallingen.

De nodige samenwerkingsakkoorden zijn daarvoor afgesloten tijdens de gemeenteraad van woensdagavond. Het gaat om een nieuwe inrichting voor het Secrétinplein, de Odon Warlandlaan en de Liebrechtlaan.

Aan het Secrétinplein naast het kerkhof komt meer groene ruimte, want de tramterminus van de MIVB verdwijnt. De bedoeling is om regenwater beter te laten afvloeien naar de beplante zone.

In de Liebrechtlaan krijgt het noordelijke uiteinde van de straat een regentuintje. Ook dat moet regenwater beter recupereren. Er wordt ongeveer 1000 vierkante meter aan asfalt in de straat weggehaald.

De Odon Warlandlaan krijgt regentuinen en nieuwe beplanting. Momenteel is de straat bijna volledig ondoorlaatbaar voor regenwater. Na de herinrichting moet minstens 15 procent van de bestrating groen worden, zodat de bodem het water beter kan infiltreren.

Tenslotte komt er, in samenwerking met parking.brussels, een netwerk van beveiligde fietsenstallingen in Jette. Met de subsidie van Leefmilieu Brussel zal Jette één personeelslid aanwerven om dit netwerk uit te bouwen.

Hitte en overstroming beperken

Voor de vier projecten krijgt Jette in totaal 507.000 euro van Leefmilieu Brussel. De subsidies komen voort uit een projectoproep van het Gewest, waarop gemeenten konden intekenen, in de strijd tegen klimaatopwarming. Het geld wordt in 2022 toegekend.

"Met de projecten die Leefmilieu Brussel heeft geselecteerd, kunnen we het effect van hittegolven in de stad beperken, de biodiversiteit bewaren en het risico op overstromingen verkleinen”, zegt Bernard Van Nuffel (Ecolo), schepen voor stadsvernieuwing in Jette.

Brussels minister voor Klimaattransitie en Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) noemt de gemeenten “belangrijke spelers in de strijd tegen de klimaatverandering en voor de biodiversiteit”. “Elk bestuursniveau moet zodanig optreden dat de doeltreffendheid van de maatregelen van andere overheden wordt versterkt. Wij zijn verheugd over de acties van de gemeente Jette en verhogen daarom onze financiële steun”, zegt Maron.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni